Menkul Kıymet Yatırımları Deneme Sınavı Sorusu #1366513

Aşağıdakilerden hangisi tekafülün özellikleri dışında kalır?


Bir şahsın hayatına ya da değerli bir varlığına ilişkin risk, yardımlaşma ve gönüllülük esasına göre bir grup insan tarafından karşılıklı olarak garanti altına alınmasını sağlar.

Tekafül; farklı şahısların bir araya gelerek içlerinde yer alan bir şahsın maruz kaldığı zararın, yardımlaşma ile tazmin edilmesini sağlar.

Bu yöntem, müşterek risk paylaşımına bağlı olarak kooperatif sigortacılık olarak da değerlendirilebilir.

Bu yöntem paranın geri ödenmesi konusunda alıcıyı finansal açıdan zora sokmayacak şekilde vadelerin belirlenmesini sağlar.

Bu yöntemin temel amacı, bir şahsın sigortalatmış olduğu belirli bir mala zarar gelmesi durumunda bu zararın tazmininin sağlar.


Yanıt Açıklaması:

Teorik olarak dayanışma ya da ortak sorumluluk olarak tanımlanan tekafül, en basit haliyle İslami sigorta ya da faizsiz sigorta olarak ifade edilmektedir. Bu sigortacılık türünde bir şahsın hayatına ya da değerli bir varlığına ilişkin risk, yardımlaşma ve gönüllülük esasına göre bir grup insan tarafından karşılıklı olarak garanti altına alınmaktadır. Diğer bir ifadeyle tekafül; farklı şahısların bir araya gelerek içlerinde yer alan bir şahsın maruz kaldığı zararın, yardımlaşma ile tazmin edilmesidir. Bu nedenle yöntem, müşterek risk paylaşımına bağlı olarak kooperatif sigortacılık olarak da değerlendirilebilir. Bununla birlikte yöntemin temel amacı, bir şahsın sigortalatmış olduğu belirli bir mala zarar gelmesi durumunda bu zararın tazmininin sağlanmasıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum