Menkul Kıymet Yatırımları Deneme Sınavı Sorusu #1371933

Üretimin finanse edilerek desteklenmesi konusunda kullanılan selem satış yöntemi ile ilgili aşağıda verilen ifadelerden hangisi yanlıştır?


Selem satış yöntemi ileri bir tarihte teslim edilecek belirli bir malın ücretinin peşin olarak ödenmesini ifade etmektedir.

Selem satış yönteminde banka, kendisine gelen talebe bağlı olarak belirli bir malı satın alarak müşterisine kiralamaktadır.

Selem satış yönteminde, banka, gelecekte üretilecek olan belirli bir malı peşin ödeme yaparak satın almaktadır.

Selem satış yönteminde, peşin ödemeyi alan satıcı, sözleşmeye konu olan malı karşılıklı anlaşılan bir dönemde teslim edeceğini taahhüt etmektedir.

Selem satış yönteminde alıcı (banka) söz konusu malı mülkiyetine sahip olmadan satamaz. 


Yanıt Açıklaması:

Üretimin finanse edilerek desteklenmesi konusunda kullanılan selem satış yöntemi, ileri bir tarihte teslim edilecek belirli bir malın ücretinin peşin olarak ödenmesini ifade etmektedir. Yöntemde banka, gelecekte üretilecek olan belirli bir malı peşin ödeme yaparak satın almaktadır. Diğer bir tanımla selem satış; belirli mal üzerinde yapılan sözleşmede ödemenin nakit olarak yapıldığı, diğer yandan söz konusu malın fiziki teslimatının ise sözleşmede belirlenen tarihe kadar ertelendiği bir alım satım işlemidir. Bu yöntemde peşin ödemeyi alan satıcı, sözleşmeye konu olan malı karşılıklı anlaşılan bir dönemde teslim edeceğini taahhüt etmektedir. Alıcı ise (banka) söz konusu malı mülkiyetine sahip olmadan satamaz. Ayrıca alıcı, mülkiyete sahip olduktan sonra ilgili malı piyasa fiyatını aşmamak koşulu ile satabilir.

‘’Selem satış yönteminde banka, kendisine gelen talebe bağlı olarak belirli bir malı satın alarak müşterisine kiralamaktadır’’ ifadesi icara kavramının karşılığıdır, dolayısıyla yanlıştır. Doğru cevap B’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum