Menkul Kıymet Yatırımları Deneme Sınavı Sorusu #1390445

Aşağıdakilerin hangisi online yatırımın avantajlarındandır?


Online işlemlerde kullanılan ara yüzler veya teknolojik altyapıya bağlı olarak bazen işlemin gerçekleştirildiğinin yatırımcıya iletilmesi vb konularda problemler çıkabilmektedir.

Bilgisayar, bilgisayar sistemleri ve ağlardan kaynaklanan problemler, yatırımcıları zarara uğratabilmektedir. Bu tür problemler, özellikle piyasanın hareketli olduğu ve işlemlerin yoğunlaştığı dönemlerde yatırımcıları zarara uğratabilmekte veya bekledikleri kârı sağlamalarını engelleyebilmektedir.

Online yatırım işlemlerinde, yatırımcı tek başına olduğu için yatırımla ilgili araştırma, karar alma, sisteme emrin girilmesi vb bütün işlemler yatırımcının yapması gereken işlemlerdir.

Online yatırım işlemleri sayesinde yatırımcılar, online araştırma raporlarından vebirçok veriden yararlanabilmektedir. Birçok aracı kurum, yaptıkları araştırmaları, raporları web sitelerinde yayınlamaktadır. Yatırımcılar, doğru emri verebilmek açısından bunlardan yararlanabilmektedir. Ayrıca aracı kurumların dışında, ulusal ve uluslararası piyasalar ile ilgili yatırımcıların yararlanabilecekleri bilgiler sunan birçok internet sitesi de bulunmaktadır.

Online yatırımcılar genellikle tecrübesizdir ve bu şekilde riskli yatırımlara yönelmeleri piyasada spekülatif balonların oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu durum ise piyasada ki tüm yatırımcıları olumsuz etkileyebilmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Online yatırım işlemlerinin avantajları kısaca şu şekilde özetlenebilir:

  • Yatırım işlemlerinin online yapılması yatırımcılara maliyet ve zaman tasarrufu sağlamaktadır. Seçilen online aracı kurumun işlem maliyetlerine ve minimum hesap bakiyesine göre değişkenlik arz edebilmekle birlikte online yatırımlar yatırımcılara önemli maliyet avantajları sağlamaktadır. Örneğin, ABD’de sermaye piyasası işlemlerinin internet üzerinden yapılmaya başlanılmasıyla birlikte komisyon oranları, yaklaşık 30 dolar seviyesinden 5-6 dolar seviyesine kadar gerilemiştir. Ayrıca online yatırımlar, yatırımcıların, hesaplarına istedikleri zaman ulaşabilmelerine, verdikleri emirlerin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini ve hesap bakiyelerinin durumunu günün 24 saati istedikleri an öğrenebilmelerine imkan vermektedir. Online yatırımlarda yatırımcılar günün her saatinde emir verebilmektedir. Bu sayede yatırımcı isterse gece yarısında emir verebilmekte ve verdiği emrin sabahleyin otomatik olarak işleme gireceğini bilerek rahatlıkla uyuyabilmektedir.

  • Online yatırım işlemleri sayesinde yatırımcılar, online araştırma raporlarından vebirçok veriden yararlanabilmektedir. Birçok aracı kurum, yaptıkları araştırmaları, raporları web sitelerinde yayınlamaktadır. Yatırımcılar, doğru emri verebilmek açısından bunlardan yararlanabilmektedir. Ayrıca aracı kurumların dışında, ulusal ve uluslararası piyasalar ile ilgili yatırımcıların yararlanabilecekleri bilgiler sunan birçok internet sitesi de bulunmaktadır.

  • Online yatırım işlemlerinde kontrol yatırımcının elindedir. Doğru yatırım aracı- nın seçilmesinden, emrin verilmesine kadar bütün süreçleri yatırımcı tarafından gerçekleştirilmektedir. Böylece yatırımcılar, kimsenin tavsiyelerine ve önerilerine bağlı kalmadan ve brokerle temas kurmadan emir verilebilmektedir.

  • Online yatırım işlemleri yatırımcıların sahip oldukları online hesaplar vasıtasıylayatırımcılara verilere daha hızlı ulaşma imkanı sağlamaktadır. Piyasayı iyi bir şekilde analiz eden ve yakından takip eden yatırımcılar için, özellikle piyasanın çok aktif ve değişken olduğu dönemlerde, gerçek zamanlı verilere ulaşılması oldukça önemlidir. Yatırımcı aynı bilgiyi, bir brokeri arayarak da öğrenebilir fakat online hesap, yatırımcının söz konusu bilgiye çok daha hızlı ulaşmasını sağlamaktadır. Çoğu online aracı kurum, gerçek zamanlı fiyatları kendi müşterilerine ücretsiz olarak sunmaktadır. Bazı aracı kurumlar, bu hizmet için ek ücret almaktadır.

Doğru cevap D' dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum