Menkul Kıymet Yatırımları Deneme Sınavı Sorusu #1407548

Enflasyon oranının %25 olduğu bir yıl tasarruf mevduatına yılda %15 oranında faizle para yatırılan birinin bir yıl sonunda kar-zarar durumu aşağıdakilerden hangisi gibi olur?


Tasarrufun gücü %10 oranında azalmıştır.

Tasarrufun gücü %10 oranında artmıştır.

Tasarrufun gücü %5 oranında azalmıştır.

Tasarrufun gücü %5 oranında artmıştır.

Tasarrufun gücü %7 oranında azalmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Enflasyondan en çok zarar görenler sabit geliri olan insanlardır. Çünkü onların ge­lirleri esnek değildir. Klasik örnek emekli maaşıyla geçinenler ya da biriktirmiş olduğu tasarrufla geçinmek zorunda olanlardır. Enflasyon belirli zamanlar için sabit getiri sağla­yan nominal değerli varlıkların reel değerini düşürmektedir. Örneğin; bir yıl vadeli tahvil almış birisi için fiyat düzeyinin bir yıl sonra ikiye katlanması durumunda, tahvilin anapa­rasını geri aldığında, bu paranın alım gücünün tahvili satın aldığı döneme göre yarı yarı­ya azaldığını görecektir. Bu şekilde beklenmedik bir enflasyonla alacaklılardan (tasarruf yapanlardan) borçlulara (tahvil ihraç edenlere) doğru bir servet transferi olacaktır.

Ev sahibi olmak için ya da yeni bir araba almak için tasarrufta bulunuyorsunuz, enf­lasyon canavarı tasarruf hesabınızın değerini azaltarak, amaçlarınıza ulaşmanızı güçleşti­rebilmektedir. Örneğin tasarruf mevduatınıza yılda % 15 oranında faiz geliri alıyorsunuz ve enflasyon oranı o yıl % 20 olarak gerçekleşsin. Bu durumda tasarruflarınızın gücü %5 oranında azalmıştır. Eğer faizden bir de vergi ödüyorsanız, bu kaybınız daha da artacaktır

Yorumlar
  • 0 Yorum