Mesleki Yazışmalar Deneme Sınavı Sorusu #1150699

Resmî yazılarda alternatif protokol bitiş ifadeleri ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?


Alt seviyedeki makamlara; “Bilgilerinize arz ve rica ederim”, “Bilgilerinize rica olu­nur” ifadelerinden herhangi biri kullanılır.

Aynı seviyedeki makamlara; “Bilgilerinize arz olunur”, “Bilgilerinize arz ederiz”, “Arz olunur”, “Arz ederim”, “İzninize sunulur”, “Olurlarınıza sunulur”, “Tensiplerinize sunulur” ifadelerinden herhangi biri kullanılır.

Üst makamlara; “Bilgilerinize arz ederim", “Bilgilerinize sunulur" ifa­delerinden herhangi biri kullanılır.

Adli ve askeri kuruluşlara yazılan yazıların sonunda, hiyerarşik üstler hariç, “rica ederim” demek daha doğrudur.

Bir yazı, yalnızca bir kişi veya bir kuruluşa gönderildiğinde arz ve rica beraber kullanılır.


Yanıt Açıklaması:

Üst makamlara; “Bilgilerinize arz olunur”, “Bilgilerinize arz ederiz”, “Arz olunur”, “Arz ederim”, “İzninize sunulur”, “Olurlarınıza sunulur”, “Tensiplerinize sunulur” ifadelerinden herhangi biri kullanılır. Aynı seviyedeki makamlara; “Bilgilerinize arz ederim", “Bilgilerinize sunulur" ifa­delerinden herhangi biri kullanılır. Alt seviyedeki makamlara; “Bilgilerinize arz ve rica ederim”, “Bilgilerinize rica olu­nur” ifadelerinden herhangi biri kullanılır. Adli ve askeri kuruluşlara yazılan yazıların sonunda, hiyerarşik üstler hariç, “rica ederim” demek doğru değildir. Askeri kuruluşlara “arz ederim”; adli kuruluşlara “arz ederim” ya da “arz ve talep ederim” denir. Adli kuruluşlar diğer kuruluşlara “rica olunur” der (d seçeneği). Bir yazı, yalnızca BİR kişi veya BİR kuruluşa gönderildiğinde ya BİLGİ ya da GE­REĞİ yazılır; ya ARZ ya da RİCA kullanılır. “Bilgi ve gereğini rica ederim”, “Bilgi­leriniz ve gereğini arz ederim”, Bilgilerinizi arz ve rica ederim”, “Gereğini arz ve rica ederim”, Bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim”, Bilgi edilmesini ve gereğini arz ve rica ederim” şeklindeki ifadeler yanlıştır (e seçeneği)

Yorumlar
  • 1 Yorum
  • Sivas0058 6.05.2023 17:34:01

    Cevap A olamaz. Alt makamlara “Rica ederim.” İfadesi kullanılır. Arz ifadesi kullanılamaz.. Üst, aynı düzey ve alt makamlara birlikte dağıtımlı olarak yapılan yazışmalarda “Arz ve rica ederim. ifadesi kullanılabilir.