Meteoroloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #745022

Hava ve iklimle ilgili atmosfer hareketlerinin incelenmesi görev tanımı olan bir işte çalışan bir kişi hangi meteoroloji alanında çalışmaktadır?


İklimbilim

Dinamik Meteoroloji

Fiziksel Meteoroloji

Sinoptik Meteoroloji

Hava Analizi


Yanıt Açıklaması:

Meteoroloji, iklimbiliminden farklı olarak daha kısa süreli olay ve süreçleri incelemektedir. Atmosfer bilimi ise hem meteoroloji hem de iklim bilimini içermektedir. Meteorolojinin en çok bilinen alt dalları:

  • Dinamik meteoroloji: Hava ve iklimle ilgili atmosfer hareketlerinin incelenmesidir.
  • Fiziksel meteoroloji: Fizik prensip ve yasalarını kullanarak, tüm atmosferik olayları açıklamaya çalışan meteoroloji dalıdır. Bu nedenle bu meteoroloji dalı atmosferin mekanik ve termodinamik özellikleriyle ilgilenir.
  • Sinoptik meteoroloji: Gerçekleştiği anda hava durumunu haritalar üzerinde gösteren ve bu haritalardan yararlanarak gelecekteki hava durumunu tahmin eden bir meteoroloji dalıdır.
  • Hava analizi ve tahminleri: Belirli bir nokta, bölge ya da ülkede kısa bir zaman dilimi içinde oluşabilecek meteorolojik olayları, gözlem ve çözümlere dayanarak önceden tahmin etmeye çalışmaktır.

Bu bilgilerden anlaşıldığı gibi “Hava ve iklimle ilgili atmosfer hareketlerinin incelenmesi” görev tanımı olan bir işte çalışan bir kişi dinamik meteoroloji alanında çalışmaktadır dolayısıyla doğru cevap B’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum