Meteoroloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #1078695

Volkanik kül tavsiye merkezinin tanımı hangisidir?


Gözle görülen mesafede görülen en iyi görüştür. Yatay dairenin enazından yarısına ulaşan veya aşan ya da havalimanı yüzeyinin en az yarısına ulaşangörüş mesafesidir. Bu alanlar bitişik veya bitişik olmayan sektörleri kapsayabilir.

Uçak pist orta çizgisindeyken pilot tarafından pist orta çizgisini gösteren ışıkları veya yüzey işaretlerini görebildiği mesafedir.

Uçuş hâlindeki bir uçaktan bir veya daha fazla meteorolojik bilginin değerlendirilmesi ve bir rapor hâlinde ilgili meteoroloji otoritesi veya ünitesineverilmesidir.

Bölgesel hava seyrüsefer anlaşmaları ile meteoroloji gözlem ofislerine, saha kontrol merkezlerine, uçuş bilgi merkezlerine, dünya saha tahmin merkezlerine, ilgili bölgesel hava tahmin merkezlerine ve uluslararası OPMET veri bankalarına volkanik patlamaları takiben atmosferde meydana gelen volkanik kül hareket tahmini ve bunların yatay ve düşey uzanışları ile ilgili olarak tavsiye bilgisi sağlamak üzere görevlendirilmiş olan meteoroloji merkezidir.

Uçuştaki uçaklara verilen meteorolojik bilgidir. Bu bilgi ya veri linki yada sesli telsiz yayını ile uçaklara bildirilir. VOLMET kısaltması “vol metéorologique”(uçuş meteorolojisi) kavramından türetilmiştir. Fransızca bir kalıptır.


Yanıt Açıklaması:

Volkanik kül tavsiye merkezi: Bölgesel hava seyrüsefer anlaşmaları ile meteoroloji gözlem ofislerine, saha kontrol merkezlerine, uçuş bilgi merkezlerine, dünya saha tahmin merkezlerine, ilgili bölgesel hava tahmin merkezlerine ve uluslararası OPMET veri bankalarına volkanik patlamaları takiben atmosferde meydana gelen volkanik kül hareket tahmini ve bunların yatay ve düşey uzanışları ile ilgili olarak tavsiye bilgisi sağlamak üzere görevlendirilmiş olan meteoroloji merkezidir.

Doğru cevap D' dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum