Meteoroloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #587945

İlerlemeyen veya geri çekilmeyen ya da çok az hareket eden sıcak ve soğuk hava kütlelerinin oluşturduğu cephe türü aşağıdakilerden hangisidir?


Sıcak cephe

Oklüzyon cephe

Stasyoner (duralar) cephe

Soğuk cephe

Sert cephe


Yanıt Açıklaması:

Stasyoner (Duralar) Cephe: İlerlemeyen veya geri çekilmeyen ya da çok az hareket eden sıcak ve soğuk hava kütlelerinin oluşturduğu cephedir.

Oklüzyon Cephe: Bir alçak basınç içindeki soğuk cephe sıcak cepheden daha hızlı hareketederek önünde hareket eden sıcak cepheye yetişir. Bu durumda soğuk cephenin gerisindeki soğuk hava ile sıcak cephenin önündeki soğuk hava birleşir ve oklüzyon cepheyi oluşturur.

Soğuk Cephe: Soğuk bir hava kütlesi hareket hâlinde iken komşu durumda bulunan ve etrafını saran sıcak hava kütlesini yukarı kaldırır ve onun yerini alır. Bu durumda soğuk hava kütlesi ile sıcak hava kütlesi arasında bir sınır meydana gelir. Bu sınıra soğuk cephe adı verilir.

Sıcak Cephe: Sıcak bir hava kütlesi önünde hareket eden soğuk hava kütlesi üzerinde hareket eder. Bu hareket sonucunda sıcak hava kütlesi ile soğuk hava kütlesi arasında bir sınır oluşur. Bu sınıra sıcak cephe adı verilir.

Doğru yanıt C seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum