Meteoroloji 1 Deneme Sınavı Sorusu #745025

Proje ödevi için gerçekleştiği anda hava durumunu haritalar üzerinde gösteren ve bu haritalardan yararlanarak gelecekteki hava durumunu tahmin eden bir bilgisayar algoritması üzerinde çalışan bir lisans öğrencisinin bu ödevi hangi meteoroloji dersi için olabilir?


Dinamik Meteoroloji

Fiziksel Meteoroloji

Sinoptik Meteoroloji

İklimbilim

Çevre Meteorolojisi


Yanıt Açıklaması:

Meteoroloji, atmosferin fiziksel özelliklerini, atmosferdeki kısa süreli süreçleri, olayları ve bunlardaki değişimleri, atmosfer ve yeryüzü arasındaki karşılıklı etkileşimleri ile birlikte inceleyen bilim dalıdır. Meteorolojinin yanı sıra bu konuyla ilgili iki bilim dalını da meteorolojiden ayırmak gerekmektedir. Bunlar klimatoloji (iklim bilimi) ve atmosfer bilimidir. İklimbilimini tanımlayacak olursak yeryüzündeki iklimleri, onların kökenini, dağılışlarını ve doğal ortamı şekillendiren bir etmen olarak, rolünü inceleyen bilim dalı olarak tanımlayabiliriz. Atmosfer bilimi dediğimizde ise dünyayı saran atmosferin yapısı, hareketleri ve içerisinde gelişen olaylar ile küresel iklim sisteminin evrimi ve süreçlerini tüm yönleriyle inceleyen uygulamalı bir bilim olarak tanımlandığını görürüz.

Meteoroloji, iklimbiliminden farklı olarak daha kısa süreli olay ve süreçleri incelemektedir. Atmosfer bilimi ise hem meteoroloji hem de iklim bilimini içermektedir. Meteorolojinin en çok bilinen alt dalları:

  • Dinamik meteoroloji: Hava ve iklimle ilgili atmosfer hareketlerinin incelenmesidir.
  • Fiziksel meteoroloji: Fizik prensip ve yasalarını kullanarak, tüm atmosferik olayları açıklamaya çalışan meteoroloji dalıdır. Bu nedenle bu meteoroloji dalı atmosferin mekanik ve termodinamik özellikleriyle ilgilenir.
  • Sinoptik meteoroloji: Gerçekleştiği anda hava durumunu haritalar üzerinde gösteren ve bu haritalardan yararlanarak gelecekteki hava durumunu tahmin eden bir meteoroloji dalıdır.
  • Hava analizi ve tahminleri: Belirli bir nokta, bölge ya da ülkede kısa bir zaman dilimi içinde oluşabilecek meteorolojik olayları, gözlem ve çözümlere dayanarak önceden tahmin etmeye çalışmaktır.

Bu bilgilerden anlaşıldığı gibi, proje ödevi için gerçekleştiği anda hava durumunu haritalar üzerinde gösteren ve bu haritalardan yararlanarak gelecekteki hava durumunu tahmin eden bir bilgisayar algoritması üzerinde çalışan bir lisans öğrencisinin bu ödevi sinoptik meteoroloji dersi için olabilir, dolayısıyla doğru cevap C’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum