Meteoroloji 2 Deneme Sınavı Sorusu #756020

"Donma seviyesinin çok üzerinde sıcaklıkların bulunduğu yüksekliklere ulaşan yoğun kümülüs kütleleridir. Oraj fırtınalarına neden olurlar. Üst kısımlarında örs şeklinde yatayda yayılırlar."

Metinde özellikleri verilen düşey gelişimli kümülüform tipi bulutun adı seçeneklerden hangisinde belirtilmektedir?


Kümülüs kuleleri

Kümülonimbüs

Kümülüs

Stratokümülüs

Altokümülüs


Yanıt Açıklaması:

Düşey gelişimli kümülüform tipi bulutların özellikleri şu şekildedir:

Kümülüs - Cu - Çok yoğun düşey gelişimli bulutlardır. Kalın, yuvarlak hatlı, pütürlü ve pamuk şekerini andıran bir görüntüye sahiptirler. Genellikle düz taban hattına ve yuvarlak tavan hattına sahiptirler. Gündüzleri çok miktarda görülür, geceleri kaybolurlar. Parçalı fragmanlar halinde oluştuklarında kümülüs fraktüs adını alırlar.

Kümülüs kuleleri - TCu - Yükselici akımlar nedeniyle dikine gelişerek kuleleşen ve parseller halinde oluşan kümülüs bulutlarına verilen isimdir. Genellikle kümülonimbüs bulutlarının içinde gelişirler Bu bulutun altında çok sert bir hava vardır. Çok kuvvetli buzlanmaya neden olurlar.

Kümülonimbüs - Cb - Donma seviyesinin çok üzerinde sıcaklıkların bulunduğu yüksekliklere ulaşan yoğun kümülüs kütleleridir. Oraj fırtınalarına neden olurlar. Üst kısımlarında örs şeklinde yatayda yayılırlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum