Mikro İktisat Deneme Sınavı Sorusu #1180738

Tüketicinin gelirinin I=10 TL olması halinde X malının fiyatının 2 TL'den 4 TL'ye ve Y malının fiyatının da 1 TL'den 2 TL'ye çıkması halinde bütçe doğrusu ve eğimi nasıl değişir?


Bütçe doğrusunun x malı ekseninde sağa kayar ve eğim azalır.

Bütçe doğrusu y malı ekseninde sola kayar ve eğim artar.

Bütçe doğrusu x malı ekseninde sola kayarken y malı ekseninde sağa doğru kayar ve eğim artar.

Bütçe doğrusu paralel bir şekilde sola kayar ve eğim değişmez.

Bütçe doğrusu paralel bir şekilde sağa kayar ve eğim değişmez.


Yanıt Açıklaması:

Bütçe doğrusu cari dönemdeki tüketicinin geliri ve malların fiyatları veri iken ulaşılabilecek tüketim demetlerini veya sepetlerini göstermektedir. Böyle bir durumda bütçe doğrusu doğru şeklini alır ve fiyatlardaki değişmeler ile gelirdeki değişmeler sonucu bütçe doğrusunda değişiklikler olur. Şimdi sırasıyla bu değişiklikleri ele alacağız. Öncelikle gelirde ve y malının fiyatında bir değişme olmaksızın x malının fiyatı yükselirse bütçe doğrusunun x eksenini kestiği nokta sola kayar ve doğru, değişmenin büyüklüğüne bağlı olarak dikleşir. Çünkü Px/Py oranı artmıştır. X malı fiyatı düştüğünde ise bütçe doğrusu yatıklaşır. Tek bir malın fiyatı yerine her iki malın fiyatı değiştiğinde:

  • Her iki fiyat aynı oranda artar veya azalırsa bütçe doğrusu paralel olarak sola veya sağa doğru hareket eder ve eğim değişmez.
  • Her iki fiyat aynı yönde ancak farklı oranlarda artarsa eğim değişmekle beraber bütçe doğrusunda sola kayma olur.
  • İki mal fiyatı birbirine ters yönde değişirse bütçe doğrusunun eğimi değişir, ilk bütçe doğrusu ile kesişir.

Soruda ise gelir sabitken her iki malın fiyatı da aynı yönde ve aynı oranda (%100 artış) değiştiği için bütçe doğrusu ilk bütçe doğrusuna paralel bir şekilde sola kayacaktır ve bütçe doğrusunun eğimi değişmeyecektir.

Yorumlar
  • 0 Yorum