Mikro İktisat Deneme Sınavı Sorusu #1244813


A

B

C

D

E


Yanıt Açıklaması:

Aynı miktarda toplam harcamayı gerektiren emek ve sermaye girdisi bileşenlerini gösteren doğruya eş maliyet doğrusu denir. Eş maliyet doğrusu üzerindeki her bir noktada yer alan girdi bileşenleri için yapılan toplam harcama aynıdır. Belli bir üretim düzeyini gerçekleştirmenin maliyeti, kullanılan emek ve sermaye girdi miktarlarının yanında emek ve sermaye girdilerinin fiyatına da bağlıdır. Emeğin fiyatı olan ücretin w ile ve sermayenin fiyatı olan kiranın r ile gösterildiği ve w ile r’nin veri olduğu durumda firmanın toplam maliyeti, emek ve sermaye girdilerinin maliyetleri toplamına eşittir. Firmanın toplam maliyeti (TC) şu eşitlikle ifade edilebilir:

TC = wL + rK

Eş maliyet doğrusu; girdi fiyatları sabitken girdilere yapılan toplam harcama miktarı (TC miktarı) değiştiğinde veya girdilere yapılan toplam harcama miktarı (TC miktarı) sabitken girdi fiyatları değiştiğinde değişir. Girdi fiyatları sabitken girdilere yapılan toplam harcama miktarının arttığında eş maliyet doğrusu dışarıya doğru paralel kayar ve eğim değişmez.

Bir firma eş maliyet doğrusunda içerilen maliyet bilgisi ile eş ürün eğrisinde içerilen etkin üretim bilgisini birleştirerek belli bir üretim düzeyini en düşük (minimum) maliyetle gerçekleştirmeye çalışır. Firma belli bir üretim düzeyine ilişkin maliyet minimizasyonunu, eş maliyet doğrusunun eş ürün eğrisine teğet olduğu noktaya ait girdi bileşenlerini kullanarak gerçekleştirir.

Dolayısıyla şekilde eş ürün eğrisinin eş maliyet doğrusuna teğet olduğu nokta C noktasıdır. Diğer noktalarda A, B, D ve E noktalarında eş ürün eğrisi daha yüksek toplam maliyeti gösteren eş maliyet doğrularını kesmektedir. Sadece C noktasında teğet olmaktadır ve bu eş maliyet dorusu en düşük maliyeti vermektedir. Eş ürün eğrisi ile eş maliyet doğrusunun birbirine teğet olduğu C noktasında aynı zamanda hem eş ürün eğrisinin eğimi hem eş maliyet doğrusunun eğimi de birbirine eşittir. Bu noktaya tekabül eden girdi bileşimini seçerek firma maliyet minimizasyonu sağlayacaktır.

Yorumlar
  • 0 Yorum