Mikro İktisat Deneme Sınavı Sorusu #524475

Sabit miktarlardaki malların tüketiciler arası dağılımında, her iki tüketici de veya en azından bir tüketici daha iyi konuma gelebiliyorsa hangisinden söz edilebilir?


Değişimde etkinsizlik

Pareto optimumu

Genel denge

Kısmi denge

Dışsallık


Yanıt Açıklaması:

Malların tüketiciler arasında etkin dağılımının sağlanması sonucunda tüketicilerin
daha iyi konuma geçmeleri, tüketiciler arasında değişimi gerekli kılar. Üretimin olmadığı basit bir model çerçevesinde, tüketicilerin başlangıçta sahip oldukları sabit miktarlardaki mal demetleri için değişimi istemelerindeki temel amaç, daha yüksek bir refah düzeyine ulaşmaktır. Değişimden tüketicilerden en az birisinin ya da tümünün bir kazanç elde edeceği kabul edilmektedir. Eğer bir kazanç yoksa değişim de son bulur. Böylece tüketiciler arasında malların etkin dağıldığı ya da Pareto anlamda optimalitenin sağlandığı kabul edilir. Pareto optimalite sağlandığında bir kişiyi daha kötü konuma sokmadan diğerini daha iyi bir
konuma getirmek mümkün değildir. Şayet sabit miktarlardaki malların tüketiciler arası dağılımında, her iki tüketici de veya en azından bir tüketici daha iyi konuma gelebiliyorsa değişimde etkinsizlik olduğu söylenebilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum