Mikro İktisat Deneme Sınavı Sorusu #1198226

  1. Kısa dönem, üretim sürecinde kullanılan üretim faktörlerinden sadece bir tanesinin miktarının sabit tutulup diğerlerinin değiştirilebilir miktarlarda kullanılmasını mümkün kılan dönemdir.
  2. Sabit girdi sadece kısa dönemde ortaya çıkan bir durumdur.
  3. Uzun dönem, üretim sürecinde kullanılan üretim faktörlerinin tamamının miktarının değiştirilmesini mümkün kılan dönemdir.

Yukarıda üretim sürecine yönelik dönemlere ait bilgileri içeren maddeler yer almaktadır. Bu maddelerde yer alanlardan hangisi/hangileri doğrudur?


Yalnız III

Yalnız II

II ve III

I, II ve III

Yalnız I


Yanıt Açıklaması:

Kısa dönem, üretim sürecinde kullanılan üretim faktörlerinden sadece bir tanesinin miktarının değiştirilmesini ve diğerlerinin sabit miktarlarda kullanılmasını mümkün kılan dönemdir. Üretimde kullanılan miktarı değiştirilemeyip sabit kalan girdiye de sabit girdi denmektedir. Dolayısıyla sabit girdi sadece kısa dönemde ortaya çıkan bir durumdur. Uzun dönem, üretim sürecinde kullanılan üretim faktörlerinin tamamının miktarının değiştirilmesini mümkün kılan dönemdir. Diğer bir ifadeyle uzun dönemde tüm girdilerin miktarları istenildiği gibi değiştirilebilmektedir. Ayrıca bu dönem sabit girdinin olmadığı bir dönemdir. İlgili dönemde üretimde kullanılan miktarı kolaylıkla değiştirilebilen girdiye değişken girdi denir. Kısa dönemde tek bir girdi değişken girdi iken uzun dönemde tüm girdiler değişken girdidir. Kısa dönemde firma açısından üretimi arttırmanın yolu mevcut makine ve ekipmanı daha yoğun kullanıp fabrikayı tam kapasitede çalıştırmaktan geçiyor iken uzun dönemde fabrikayı büyütüp üretim kapasitesini artırmak mümkündür.

Yorumlar
  • 0 Yorum