Mikro İktisat Deneme Sınavı Sorusu #33124

Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?


Bir ürünü üretmeyi mümkün kılan üretim tekniklerinin tamamı üretim teknolojisini oluşturur.
Mal ve hizmet üretimi, üretim faktörlerinin (girdilerin) belli bir teknolojinin kullanılması sonrasında nihai ürünlere (çıktılara) dönüştürülmesi işlemidir.
Eğer üretimde kullanılan girdilerden birinin miktarını azaltıp diğerinin miktarını artırmadan aynı çıktı düzeyini gerçekleştirmek mümkün değil ise bu üretim sürecinde kullanılan üretim tekniği teknolojik olarak etkin bir üretim tekniğidir.
Teknolojik olarak etkin olmayan üretim teknikleri girdi israfına yol açtığından, firmalara ilave maliyetler yüklemektedir.
Üretim fonksiyonu, teknoloji veri iken her bir spesifik girdi bileşeni için firmanın üretebileceği minimum çıktı düzeyini gösteren matematiksel ifadedir.

Yanıt Açıklaması: Üretim fonksiyonu, teknoloji veri iken her bir spesifik girdi bileşeni için firmanın üretebileceği maksimum çıktı düzeyini gösteren matematiksel ifadedir (fonksiyondur). Yani herhangi bir üretim fonksiyonu, teknoloji veri iken üretimde kullanılan girdi miktarları ile üretilebilecek maksimum çıktı düzeyi arasındaki ilişkinin matematiksel biçiminden başka bir şey değildir.
Yorumlar
  • 0 Yorum