Mikro İktisat Deneme Sınavı Sorusu #1372880

I. toplam hasılat

II. açık maliyet

III. örtük maliyet

Yukarıda yer alan kavramlar muhasebeci karı ve ekonomik kar hesaplanırken kullanılan kavramlardır. Bu kavramlardan hangisi/hangileri yalnızca ekonomik kar hesabında kullanılır?


Yalnız I

I ve II

I ve III

II ve III

Yalnız III


Yanıt Açıklaması:

Firmaların birincil amacı kâr elde etmek olduğuna göre eğer girişlerin serbest olması belirli bir süre sonra kârı sıfıra indirecekse ve buna rağmen firmalar piyasadan çekilmiyorsa bunun bir sebebi olmalıdır. Sıfır kârı daha iyi anlayabilmek için, kârın toplam hasılattan toplam maliyetin çıkarılması şeklinde hesaplandığını tekrar hatırlayalım. İktisatçılar, maliyet kavramını muhasebecilerden farklı tanımlarlar. Bu fark maliyetin nasıl hesaplandığı ile ilgilidir. İktisatçıların kârı hesaplarken hem açık hem de örtük maliyetleri dikkate aldıkları, muhasebecilerinse sadece açık maliyetleri göz önünde bulundurduklarını, üretim ve maliyet ünitelerinden biliyoruz.

Ekonomik kâr = Toplam haslat - Toplam maliyet (açık + örtük maliyetler)

Muhasebeci kârı = Toplam hasılat - Toplam maliyet (açık maliyetler)

Bu anlamda baktığımızda, muhasebeciler firmadan çıkan paranın kaydını tutarken fırsat maliyetinden kaynaklanan firmanın kaybını göz önünde bulundurmazlar. Sonuç olarak sıfır ekonomik kâr durumunda, ekonomik kâr sıfır iken muhasebeci kârı pozitiftir ve firma faaliyetini sürdürmeye devam eder.

Yorumlar
  • 0 Yorum