Mikro İktisat Deneme Sınavı Sorusu #1204685

Sermaye miktarı 10 birim ve sabit iken, kısa dönemde firma 2 birim emek kullanırken emeğin ortalama fiziki ürünü 10 birim olmaktadır. Buna göre firma 10 birim sermaye ve 2 birim emek kullanırken toplam fiziki ürünü ne kadardır?


1

20

10

5

2


Yanıt Açıklaması:

Üretim sürecinde kullanılan değişken girdi miktarının artırılması sonucu elde edilen toplam ürün (çıktı) miktarı bize toplam fiziki ürünü verir ve TPP ile gösterilmektedir. Üretimde kullanılan diğer girdiler sabit iken sadece bir girdinin kullanılan miktarındaki bir birimlik artış veya azalış yönündeki değişimin toplam fiziki üründe meydana getirdiği değişime marjinal fiziki ürün denir ve MPP ile gösterilir. Yani MPP firmaya; her bir ilave işçiyi üretim sürecine kattığında veya üretim sürecinden çıkardığında TPP’nin ne yönde ve ne büyüklükte değişeceği konusunda bilgi verir.

Bir birim girdi başına elde edilen ürün miktarına ortalama fiziki ürün denir ve APP ile gösterilir. APP girdi başına üründen başka bir şey değildir ve TPP’nin girdi miktarına oranlanması sonucu bulunur. Emek girdisi için APP’nin formülü şöyledir:

APP = TPP / L

Yorumlar
  • 0 Yorum