Mikro İktisat Deneme Sınavı Sorusu #1235265

Uzun dönemde üretimde kullanılan bütün girdiler %100 oranında arttırıldığında çıktı düzeyi %150 oranında artıyorsa aşağıdakilerden hangisi söz konusu olur?


Ölçeğe göre sabit getiri

Ölçeğe göre azalan getiri

Ölçeğe göre artan getiri

Azalan marjinal getiri

Artan marjinal getiri


Yanıt Açıklaması:

Uzun dönemde firma kullandığı bütün girdileri miktarını değiştirebilmektedir. Dolayısıyla ölçeğe göre getiri, üretimde kullanılan tüm girdiler aynı oranda artırıldığında çıktı düzeyinin ne oranda arttığını gösteren orandır. Üretimde kullanılan tüm girdiler aynı oranda arttırıldığında eğer çıktı düzeyi bu orandan daha büyük bir oranda artıyor ise o zaman ölçeğe göre artan getiri var demektir. Üretimde kullanılan tüm girdiler aynı oranda artırıldığında eğer çıktı düzeyi bu orandan daha düşük bir oranda artıyor ise o zaman ölçeğe göre azalan getiri var demektir. Üretimde kullanılan tüm girdiler aynı oranda artırıldığında eğer çıktı düzeyi de aynı oranda artıyor ise o zaman ölçeğe göre sabit getiri var demektir.

Buna karşılık artan ve azalan marjinal getiriler yasası kısa dönemde ortaya çıkmaktadır Azalan marjinal getiriler (verimler) kanununa göre; diğer girdiler sabit iken tek bir girdinin üretimde kullanılan miktarını artırdığımızda söz konusu girdinin marjinal fiziki ürünü belli bir noktaya kadar artar ve bu noktadan sonra azalmaya başlar.

Soruda üretimde kullanılan girdilerin %100 oranında arttırılması sonucunda çıktı düzeyi %150 oranında artıyorsa, çıktı düzeyindeki artış girdi miktarındaki artıştan daha fazladır. Bu nedenle ölçeğe göre artan getiri söz konusudur, yani doğru yanıt c şıkkıdır.  

Yorumlar
  • 0 Yorum