Mitoloji ve Din Deneme Sınavı Sorusu #802627

Aşağıdakilerden hangisi, bazı izah ve yorum farklılıklarıyla birlikte, ilahi dinlerin kutsal kitaplarındaki konulardan biri değildir?


Kahraman öykülerinden oluşan mitler

Tanrı’nın ezeli ve ebediliği

Tanrı dışındaki varlıklar âlemi

İlk insan ve ilk peygamber

Hazreti Âdem’in cennetteki yaratılışı


Yanıt Açıklaması:

Bugünkü tarih anlayışına göre, mitlerin kökeni MÖ 9. ve 8. yüzyıllara antik Yunan kültürüne dayandırılmaktadır. Homeros’un İlyada ve Odysseia destanlarında yansısını bulan kahramanlık çağı öykülerinden oluşan mitlerin, çağlar boyu toplumsal yapı ve çevre ile etkileşim içinde değişerek, dönüşerek dilsel, kavramsal ve düşünsel dünyada pek çok alanda etkilerine rastlanılmaktadır.

İlahi dinler, evreni ve içindeki varlıkları eşi ve benzeri olmayan tek bir Tanrı’nın yarattığını savunur. Tanrı, insanlığa doğru yolu gösteren mesajlarını melekleri aracılığıyla insanlar arasından seçilen peygamberlere vahiyle, peygamberler de kutsal kitaplar halinde onu insanlığa bildirmiştir. Bu kitaplar, bazı izah ve yorum farklılıklarıyla birlikte, Tanrı’nın ezeli ve ebediliğini, Tanrı’nın dışındaki varlıklar âleminin, ilk insan ve ilk peygamber Hz. Âdem’in cennetteki yaratılışı ve insanların yeryüzündeki diğer varlıklarla ilişkilerini vs. konu edinmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum