Mitoloji ve Din Deneme Sınavı Sorusu #1276965

Eski Babil Devri katiplerinin Sümer mitolojik belgelerini kendi dillerine tercüme ettikleri Türkiye’de MÖ II. binyıl ortalarında Boğazköy ve Sultantepe gibi merkezlere ait kaynaklarda karşımıza çıkmaktadır. Mısır’da aynı döneme tarihlenen hangi şehirde Babil mitlerinin versiyonları  karşımıza çıkmaktadır?  


Karnak

Luksor

Edfu

Amarna

Abidos


Yanıt Açıklaması:

MÖ II. binyıl boyunca Akadça yazılmış tabletlerde Babil mitleri diye bilinen destanlar yer almıştır. Bu destanların çoğunluğu Yeni Asur ve Yeni Babil devri arşivlerinden korunmuş olarak ele geçmiştir. Ninive, Uruk ve Babil gibi kentlerde ele geçen tabletlerin giriş bölümlerinde eski materyalin bir kopyası olarak bulunur. Mısır’daki Amarna ve Türkiye’de Boğazköy ve Sultantepe gibi merkezlerden MÖ II.binyıl ortalarına ait kaynaklarda Babil mitlerinin versiyonları
ortaya çıkmıştır. Babilliler Sumer dini ve kültürünü benimsemişlerdir. Eski Babil Devri katipleri Sumer mitolojik belgelerini kendi dillerine tercüme etmişlerdir. Ayrıca Suriye ve Batı Sami geleneği de benimsenmiştir. Asur ve Babil mitlerinin hemen hemen aynı oldukları bilinmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum