Modern Ortadoğu Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #919367

Muhammed bin Abdilvehhap 13 Yüzyıl’da yaşamış olan Harranlı İbn Teymiyye’nin (1263-1328) görüşleri doğrultusunda yorumlayıp yeni bir dinî anlayış geliştirdi. Düşüncelerini yaymak ve diğer İslam bilginlerine kabul ettirmek için çeşitli yolculuklar yaptı. Fakat alışılmadık bu fikirleri ile bir yerde barınamadı. Bunun üzerine bazı öğrencilerinin bulunduğu Suudilerin idaresindeki Dir’iyye’ye gitti. Burada Suudi ailesinin reisi Muhammed b. Suud ile irtibata geçti. Yaptıkları görüşmeler neticesinde iki taraf arasında bir ittifak meydana geldi.

  1. Gelenekten gelen gücünü kullanması
  2. Yeni dinî yorum Vehhabilere, doğru yola getirmek için diğer Müslümanlar ile savaşmayı meşru kılması
  3. Yağmalama kültürünü de desteklemesinden dolayı kolay kabul edilmesi

Verilen öncülerden hangisi Muhammed b. Abdilvehhab ve Muhammed b. Suud arasında yapılan ittifakın kısa sürede bir devlet nüfuzu kazanması nedenleri arasında gösterilebilir?


III. II. ve I.

III. ve II. 

III. ve I. 

Yalnız III

Yalnız II


Yanıt Açıklaması:

Suudilerin idaresindeki Dir’iyye’ye giden Muhammed b. Abdilvehhab, burada Suudi ailesinin reisi Muhammed b. Suud ile irtibata geçti. Yaptıkları görüşmeler neticesinde iki taraf arasında bir ittifak meydana geldi. Buna göre Muhammed b. Suud oluşturacakları yapıda eskiden olduğu gibi gelenekten gelen gücünü kullanabilecek, kendisi de dinî işlerden sorumlu olacaktı. Böylece gelenek ve dinî bir yapıdan oluşan ve zamanla devletleşecek olan bir ittifak kuruldu. Bu yeni dinî yorum Vehhabilere, doğru yola getirmek için diğer Müslümanlar ile savaşmayı meşru kılıyordu. Ayrıca bu anlayış Arap kabileleri arasında mevcut geleneksel gazve yani birbirlerini yağmalama kültürünü de destekleyince kolay kabul gördü. Bu tarihten itibaren vehhabî öğretisini yaymak adına çevrelerindeki kabileler ve kasabalar üzerine giderek savaşan Suudi ailesi, sürekli nüfuz alanlarını geliştirdi. Doğru cevap A'dır.

Yorumlar
  • 0 Yorum