Modern Sosyoloji Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #332839

I. işlevselciler için toplum her zaman ve her aşamada bir değişim sürecine tabi iken, çatışmacı kuramcılar için toplum hareket halinde bir dengedir.
II. işlevseciler düzene ve düzenliliklere vurgu yaparken, çatışmacı kuramcılar, çatışmalara, anlaşmazlıklara dikkar çekerler.
III. işlevseciler, toplumun ortak olarak paylaşılan normlar, değerler ve ahlak tarafından bir arada tutulduğunu savunurken, çatışmacı kuramcılar, toplumsal düzenin, toplumsal hiyerarşinin en üstünde bulunanların sahip olduğu otorite ile sağlandığını savunurlar.
IV. işlevselciler, birlik ve beraberlik üzerinde yoğunlaşırken, çatışmacı kuramcılar, toplumsal düzenin korunmasında gücün önemini vurgular.
Yukarıdaki ifadelerden hangileri çatışma teorisi ve işlevselcilik arasındaki farklılıkları doğru olarak açıklamıştır?


II-III-IV

I-II

I-III-IV

I-IV

I-III


Yanıt Açıklaması:

1. İşlevselciler için toplum statik veya hareket halinde bir denge iken, çatışmacı kuramcılar için her toplum, her zaman ve her aşamada bir değişim sürecine tabidir. 2. İşlevselciler toplumsal düzen ve düzenliliklere vurgu yaparken çatışmacı kuramcılar toplumsal yaşamın her alanında mevcut olan çatışmalara, anlaşmazlıklara ve uzlaşmazlıklara dikkat çekerler. 3. İşlevselciler toplumun ortak olarak paylaşılan normlar, değerler ve genel bir ahlak tarafından bir arada tutulduğunu savunurken çatışmacı kuramcılar toplumsal düzenin, toplumsal hiyerarşinin en üst mertebesinde bulunanların sahip oldukları otoritenin zorlayıcı gücüyle sağlandığını savunurlar. 4. İşlevselciler paylaşılan toplumsal değerler tarafından üretilen birlik ve beraberlik üzerinde yoğunlaşırken, çatışmacı kuramcılar toplumsal kuramcılar, toplumsal düzenin korunmasında gücün önemini vurgular.

Yorumlar
  • 0 Yorum