Modern Sosyoloji Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #332877

Frankfurt Okulu kuramcıları, Marksist gelenek içinde yer alsalar da kültürel ve siyasal süreçlerin üretim alanından özerk bir varoluşa sahip olduklarını öne sürerek ekonomik determinizmi reddederler. Aşağıdaki seçeneklerde yer alan ifadelerden hangisi Frankfurt Okulu kuramcılarının bu görüşünü destekler niteliktedir?


Araçsal bir akıllık yeni ve teknolojik açıdan daha karmaşık bir tahakküm aracı olarak hizmet görmekte ve toplumun artan rasyonelleşmesinin daha fazla tahakküme, hatta köleliğe yol açma tehlikesi söz konusudur.
Doğanın bilim ve teknoloji yoluyla egemenlik altına alınmasının zorunlu olarak insanların egemenlik altına alınmasının yeni biçimi olmasına yol açmıştır.
Kültür endüstrisinin kapitalizmin tahakkümünü yaygınlaştırmak ve insanları onların kültürel anlatımlarını metaya dönüştürmek için teknolojiyi nasıl kullandığı bir gerçektir.
Araçsal rasyonalitenin kökleri sadece kapitalizme değil, Aydınlanma projesine kadar götürülerek, Aydınlanmanın bilim ve ilerleme arasında kurduğu ilişki araçsal rasyonalitenin bu saltanatını getirmiştir.
Modernliğin asıl meselesi, kapitalist sistemin adaletsiz ve eşitsizlikleri değil, çok dar bir akıl ilkesine göre modern toplumların ve toplumsal kuralların düzenlenmesidir.

Yanıt Açıklaması: Marksizmin kültürel, siyasal süreç ve üretimle ilişkisinin açıklanması niteliğinde olan seçenek bu süreçleri Aydınlanma projesi ile açıklayan D seçeneğinde verilmiştir.
Yorumlar
  • 0 Yorum