Muhasebe Uygulamaları Deneme Sınavı Sorusu #1401135

I. Tasfiye halinde bulunan şirketin borçları ödendikten ve pay bedelleri geri verildikten sonra kalan varlığı, esas sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa pay sahipleri arasında, ödedikleri sermayeler ve imtiyaz hakları oranında dağıtılır. Tasfiye payında imtiyazın varlığı halinde esas sözleşmedeki düzenleme uygulanır.  
II. Alacaklılara üçüncü kez yapılan çağrı tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kalan varlık dağıtılamaz. 
III. Esas sözleşme ve genel kurul kararında aksine hüküm bulunmadıkça dağıtma, para olarak yapılır. 
IV. Tasfiyenin sonunda defterler ve tasfiyeye ilişkin olanlar da dahil belgeler saklanır. Tasfiyenin sona ermesi üzerine şirkete ait ticaret unvanının sicilden silinmesi, tasfiye memurları tarafından sicil müdürlüğünden istenir. İstem üzerine silinme, tescil ve ilan edilir. 

Anonim şirketlerde tasfiye sonucu dağıtma işlemi ile ilgili yukarıdakilerden hangileri doğrudur?


I ve II

I, II ve III

II, III ve IV

I, II ve IV

I, II, III ve IV


Yanıt Açıklaması:

Tasfiye Sonucunun Dağıtılması: Tasfiye sonucu dağıtma işlemi aşağıdaki şekilde yapılır (TTK 543).
• Tasfiye halinde bulunan şirketin borçları ödendikten ve pay bedelleri geri verildikten sonra kalan varlığı, esas sözleşmede aksi kararlaştırılmamışsa pay sahipleri arasında, ödedikleri sermayeler ve imtiyaz hakları oranında dağıtılır. Tasfiye payında imtiyazın varlığı halinde esas sözleşmedeki düzenleme uygulanır.
• Alacaklılara üçüncü kez yapılan çağrı tarihinden itibaren bir yıl geçmedikçe kalan varlık dağıtılamaz.
• Esas sözleşme ve genel kurul kararında aksine hüküm bulunmadıkça dağıtma, para olarak yapılır.
• Tasfiyenin sonunda defterler ve tasfiyeye ilişkin olanlar da dahil belgeler saklanır. Tasfiyenin sona ermesi üzerine şirkete ait ticaret unvanının sicilden silinmesi, tasfiye memurları tarafından sicil müdürlüğünden istenir. İstem üzerine silinme, tescil ve ilan edilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum