Muhasebe ve Hukuk Deneme Sınavı Sorusu #1248983

Aşağıda temel muhasebe varsayımlarıyla ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?


Muhasebeci işlemleri muhasebeleştirirken bu varsayımlar içinde kalmak zorundadır.

İşletmelerde muhasebe kayıtları ve finansal raporların hazırlanmasında iki varsayım vardır. Bunlar; işletmenin sürekliliği ve tahakkuk esasıdır.

İşletmeler kurulurken sonsuza dek faaliyetlerine devam edecekleri varsayımına göre kurulurlar.

Tahakkuk esasına göre ticari hayatta bir işin hukuken gerçekleşip gerçekleşmesinden ziyade nakit olarak alınıp verilmesine bakılması gerekir.

Tahakkuk esasına göre hazırlanan finansal tablolar, kullanıcıları, sadece geçmişteki nakit tahsilatlar ve nakit ödemelerle sonuçlanan işlemler hakkında değil, gelecekte nakit ödemesi gerektirecek mevcut yükümlülükler ve gelecekte nakde dönüşecek mevcut kaynaklar hakkında da bilgilendirir.


Yanıt Açıklaması:

Ticari hayatta bir işin nakit olarak alınıp verilmesinden ziyade o hukuken işlemin gerçekleşip gerçekleşmediğine (tahakkuk edip etmediğine) bakmak gerekir. İşte bu tahakkuk esasıdır. Kendilerinden beklenen amaca cevap vermek için, finansal tablolar muhasebenin tahakkuk esasına göre hazırlanırlar. Bu esasa göre, işlemlerin ve diğer olayların etkisi, nakit veya nakit benzerleri alındığında veya ödendiğinde değil, bu işlem ve olaylar olduğu zaman tahakkuk ettirilir ve ilgili oldukları dönemin muhasebe kayıtlarına kaydedilerek o dönemin finansal tablolarında raporlanırlar.

Yorumlar
  • 0 Yorum