Muhasebe ve Hukuk Deneme Sınavı Sorusu #1370254

Cari hesap sözleşmesinde dönem belirtilmediyse hangi dönem sonu olarak hangi tarih kullanılır?


Ayın sonu

Ayın başı

Yılın başı

Yılın sonu

Her yılın Mart ayı sonu


Yanıt Açıklaması:

Cari hesapta bakiyenin belirlenip taraflardan hangisinin borçlu hangisinin alacaklı olduğunun belirlenmesi için taraflarca kararlaştırılmış bir zaman dilimi esas alınır. Buna cari hesabın dönemi denir. TTK madde 94 dönemin nasıl belirleneceği şöyle hükme bağlanmıştır: “ (1) Sözleşme veya ticari teamül uyarınca, belirli hesap devreleri sonunda devre hesabı kapatılır ve alacak ile borç kalemleri arasındaki fark belirlenir. (2) Hesap devresi hakkında sözleşme veya ticari teamül yoksa, her takvim yılının son günü taraflarca hesabın kapatılması günü olarak kabul edilmiş sayılır..........”. Buna göre cari hesapta dönem aşağıdaki yollardan biri ile belirlenir. Bu yollar;

a. Sözleşmeye Göre Dönemin Belirlenmesi: Hesap kesimin ne zaman yapılacağı taraflar arasında belirlenebilir. Bu durum hukuk sistemimizdeki “sözleşme özgürlüğü” ilkesinden kaynaklanmaktadır. Herhangi bir uyuşmazlık durumunda öncelikle sözleşmede belirlenen dönem esas alınmalıdır.

b. Ticari Teamüllere Göre Dönemin Belirlenmesi: Cari hesabın kesin hesabının ne zaman görüleceği taraflarca açık ve seçik bir şekilde sözleşmede hükme bağlanmamışsa ticari hayatta teamül haline gelmiş, herkesin kullandığı süreler esas alınır.

c. Takvim Yılına Göre Dönemin Belirlenmesi: Teamül yoksa takvim yılının son günü hesap kesim tarihi olarak kabul edilebilir. U¨lkemizdeki genel hesap dönemi olan 01 Ocak-31 Aralık tarihleri dönem olarak kabul edilir. Bu da 31 Aralık tarihinin hesap kesim tarihi olarak kabul edileceği anlamına gelir.

Yorumlar
  • 0 Yorum