Muhasebe Yazılımları Deneme Sınavı Sorusu #1113456

Maddi duran varlıklarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi geçersizdir?


Maddi duran varlıklar işletme tarafından 1 yıldan kısa süre kullanılan ve kendisinden fayda sağlanan varlıklardır

Maddi duran varlıklar satın alındıklarında tüketilen bir varlık olmadığından doğrudan gider olarak kaydedilmez maliyet değeri ile bilançoda varlık olarak kayıt edilir.

Gidere dönüşmesi, faydalı ömrü boyunca tükenmeleri (fiziksel veya teknolojik olarak) sonucu ortaya çıkacaktır ve bu tutar amortisman gideri olarak muhasebeleştirilecektir.

Maddi duran varlığın zaman içerisinde uğradığı değer kaybının tutarı amortisman gideri olarak tanımlanmaktadır.

Ayrılan amortismanların toplamı birikmiş amortisman olarak maddi duran varlıklardan bir indirim olarak bilançoda yer alır.


Yanıt Açıklaması:

Maddi duran varlıklar işletme tarafından 1 yıldan uzun süre kullanılan ve kendisinden fayda sağlanan varlıklardır. Bir harcamanın gider olarak kabul edilmesi için fayda elde etmek amacıyla tüketimin olması gerekmektedir. Bundan dolayı, maddi duran varlıklar satın alındıklarında tüketilen bir varlık olmadığından doğrudan gider olarak kaydedilmez maliyet değeri ile bilançoda varlık olarak kayıt edilir. Bunların gidere dönüşmesi ise faydalı ömrü boyunca tükenmeleri (fiziksel veya teknolojik olarak) sonucu ortaya çıkacak ve bu tutar amortisman gideri olarak muhasebeleştirilecektir. Varlığın faydalı ömrü zaman veya üretim kapasitesine göre belirlenmektedir. Maddi duran varlığın zaman içerisinde uğradığı değer kaybının tutarı amortisman gideri olarak tanımlanmaktadır. Ayrılan amortismanların toplamı birikmiş amortisman olarak maddi duran varlıklardan bir indirim olarak bilançoda yer alır. Böylece maddi duran varlıkların gerçek değeri ile bilançoda yer alması sağlanmış olur.

Bu nedenle doğru yanıt a) seçeneğidir.

Yorumlar
  • 0 Yorum