Muhasebede Bilgi Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #753761

Aşağıdaki hangisi yedekleme ve veri kurtarmada veri tabanı yönetim sisteminin taşıması gereken özelliklerinden biri değildir?


Veri tabanının periyodik olarak yedeklenmesi

İşlem günlüğü kütüğü oluşturulması

Kontrol noktasının (checkpoint) oluşturulması

Güvenlik mekanizmasının oluşturulması

Veri kurtarma modülünün oluşturulması


Yanıt Açıklaması:

Veri Kaynağı Kontrolleri

Veri Tabanı Yönetim Sistemi, yedekleme ve veri kurtarmada dört temel özellik taşımalıdır (fiekil 4). Bunlardan biri, tüm veri tabanının periyodik olarak yedeklenmesidir.

Bu yedekleme işleminin günde bir kez otomatik olarak yapılması gereklidir. Yedek kopya güvenli bir alanda koruma altına alınmalıdır. Bir diğer özellik ise bilgisayarda yürütülen tüm işlemler için bir işlem günlüğü (transaction log) kütüğü oluşturulmasıdır. Bu günlük, tüm işlemlerin bir listesini yaparak, bu işlemler üze- rinde denetim izi sağlamak için işlem değiştirmelerini, veri tabanı değişim günlü-

ğü adı verilen ayrı bir kütüğe kayıtlar. Öte yandan, kontrol noktası (checkpoint) adı verilen özellik, sistem işlem günlüğü ile veri tabanı değişim günlüğünün uyumunu sağladığı sırada tüm bilgi işlemeyi askıya alır. Kontrol noktası bir saat için- de çeşitli zamanlarda otomatik olarak devreye girer. Eğer bilgi işleme sırasında veri kaybı gibi bir başarısızlık olursa, kontrol noktasının son devreye girişinden tekrar başlayarak bilgi işleme devam ettirilebilir. Son özellik, veri kurtarma modülü (recovery module)dür. Bu modül, günlükleri ve yedek kütükleri kullanarak ortaya çıkan bir başarısızlıktan (veri kaybı gibi) sonra veriyi kurtarma ve sistemi yeni baş- tan başlatma olanağı yaratır.

Yorumlar
  • 0 Yorum