Odalar Bölümü Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #1230736

Aşağıdakilerden hangisi enerji ve su yönetimi uygulamaları ile ilgili doğru bir ifadedir?

  1. İşletmenin maliyetlerinde azalma meydana ge­tirir
  2. İşletmenin karını arttırır
  3. İşletmelerin rekabeti için uygum değildir
  4. İşletme imajını olumsuz etkiler


Hiçbiri

Hepsi

II, III

III, IV

I, II


Yanıt Açıklaması:

Otel işletmelerin­de enerjinin yönetimi, işletmenin maliyetlerinde önemli boyutta azalma meydana getirmektedir. Azalan maliyetler işletmenin kârının artması sonucunu beraberinde getirmekte, bu da artan reka­betçilik şeklinde faaliyet sonuçlarına yansımaktadır.

Otel işletmelerinde boş odalardaki aydınlatma ve klima sistemlerinin ne­den olduğu ve gereksiz yere tüketilen bu enerjiyi yönetebilmek amacıyla, önbüroda bilgisayarlı ener­ji yönetim sistemlerinden yararlanılabilir. Enerji yönetim sistemi, bir otelde enerji talep değerlerini düzenli olarak ölçen ve analiz eden sistem olarak ifade edilebilir.

Enerji yönetim sistemleri sayesinde enerji kullanım verilerinin depolanması ve bir veri tabanının oluşturulması, ileride enerji kullanımın­da geriye dönük analizlerin yapılmasını da sağla­maktadır. Enerjinin en fazla tüketildiği alanların tüketim profilleri çıkartılarak ayrıntılı maliyet analizleri yapılabilir. Buradan hareketle, enerji­nin hangi alanlarda daha fazla kullanıldığı, enerji kullanımındaki bu fazlalığın nereden kaynaklan­dığı tespit edilebilir. Gerekirse düzeltici önlemler alınabilir.

Yorumlar
  • 0 Yorum