Okulöncesinde Fen Eğitimi Deneme Sınavı Sorusu #577125

“Milattan önce 384 ve 322 yılları arasında yaşamış olan bilgin Aristo ortaya koyduğu evren modelinde Dünya’nın evrenin merkezinde sabit ve hareketsiz olduğunu ve etrafında 56 gökcisminin yer aldığını öne sürmüştür. Aristo’nun ortaya koyduğu geosantrik evren modeli farklı bilim insanları tarafından yapılan gözlemler sonucunda yanlışlanarak, merkezinde Güneş’in bulunduğu heliosentrik evren modeli ortaya koyulmuştur.”

Yukarıda evren modeline ilişkin verilen örnek birincil olarak bilimin doğasına ilişkin hangi özelliğe işaret etmektedir?


Bilimin öznel doğası

Bilimin sosyal kültürel doğası

Bilimde yaratıcılığın rolü

Bilimin değişken doğası

Bilimde yaratıcılığın rolü


Yanıt Açıklaması:

Milattan önce 384 ve 322 yılları arasında yaşamış olan bilgin Aristo ortaya koyduğu evren modelinde Dünya’nın evrenin merkezinde sabit ve hareketsiz olduğunu ve etrafında 56 gökcisminin yer aldığını öne sürmüştür. Aristo’nun ortaya koyduğu geosantrik evren modeli farklı bilim insanları tarafından yapılan gözlemler sonucunda yanlışlanarak, merkezinde Güneş’in bulunduğu heliocentrik evren modeli ortaya koyulmuştur. Bu durum sanılanın aksine bilimin ve bilimsel bilginin mutlak doğru ve değişmez olmadığını göstermektedir. Bu da bilimin değişken doğasına işaret etmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum