Olaylara Müdahale Esasları Deneme Sınavı Sorusu #854077

Özel güvenlik görevlisinin park, depo gibi belirli bir yer hakkında bilgisine dayanarak, görev alanında belli saatlerde hangi faaliyetlerin gerçekleşeceğini bilmesi ve olağanüstü hareketliliği tespit etmesi, aşağıdaki şüphe oluşturan hangi durumu ifade etmektedir?


Dış görünüş

Davranış

Zaman ve mekân

Bilgi

Şüpheli şahıs


Yanıt Açıklaması:

Toplumda Sorun Yaratabilecek Şüpheli Durumlar ve Dikkat Edilecek Hususlar

Özel güvenlik görevlilerinin görevlerini eksiksiz yerine getirmesinde, görev alanında bulunan şüpheli durumları önceden tespit edebilme yeteneğinin olması büyük önem taşımaktadır. Şüphelenme, genellikle aşağıdaki durumlar çerçevesinde gerçekleşmektedir (Alpert, Dunham, Stroshine, Bennett ve MacDonald, 2006: 3-4).

  1. Dış Görünüş: Bir kişinin ve / veya aracın görünümünü belirtir ve farklı tarz elbise, araç tipi, renk, durum ve benzeri şeyler, ortamda sorunlu bir durumun varlığının ipuçlarını oluşturmaktadır.
  2. Davranış: Bir kişi veya araç tarafından uygunsuz, yasadışı veya tuhaf görünen açık bir eylem, özel güvenlik görevlisinin dikkat etmesi gereken hususlardır.
  3. Zaman ve Mekân: Özel güvenlik görevlisinin park, depo gibi belirli bir yer hakkında bilgisine dayanarak, görev alanında belli saatlerde hangi faaliyetlerin gerçekleşeceğini bilmeli ve olağanüstü hareketliliği tespit etmelidir.
  4. Bilgi: Kolluk kuvvetleri, başka memurlar veya vatandaşlardan alınan bilgiler, şüphelilerin tespiti ve yakalanmasında önem taşımaktadır.
Yorumlar
  • 0 Yorum