Organizasyonlarda Davranış Deneme Sınavı Sorusu #917513

Liderlikle ilgili yeni gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda liderliğe ilişkin aşağıdaki çıkarımlardan hangisi yapılabilir?


Lider-izleyen ilişkisi dış grup izleyenler için daha yararlıdır.

Geleneksel liderlik kuramları lidere daha az odaklanmaktadırlar.

İlk gelişme, sahici ve ahlaki liderlik kuramlarının ortaya çıkışıdır.

Paylaşılan liderliğin etkili olabilmesi için ortak amaç ortadan kaldırılmalıdır.

Sahici liderlerin başkalarıyla samimi ilişkiler kurmak yerine dışarıdan gelen tepkilere bağlı kırılgan öz-saygıları vardır.


Yanıt Açıklaması:

İlk gelişme, sahici ve ahlaki liderlik kuramlarının ortaya çıkışıdır. ABD’de ve Batı Avrupa’da son zamanlarda yaşanan şirket skandalları ile küresel ekonomik kriz büyük küresel şirketlerin liderlerinin ahlaki açıdan sorgulanabilir davranışlarda bulunduklarını göstermiştir. Sahici liderlerin, dışarıdan gelen tepkilere bağlı kırılgan öz-saygı yerine, gerçek, doğru ve kalıcı öz-saygıları vardır. Sahici liderler, başkalarıyla samimi ilişkiler geliştirirler; şeffaflık, güven ve açıklık sergilerler. Paylaşılan liderliğin etkili olabilmesi için takım üyelerini bir arada tutan ortak bir amaca, bu amacı gerçekleştirmek için gerekli teçhizat, malzemeler ve benzerlerine, yetkin ve şevkli takım üyelerine ve destekleyici bir grup atmosferine gerek vardır. Geleneksel liderlik kuramları lidere daha çok odaklanmaktadırlar. Lider-izleyen ilişkisi iç grup izleyenler için daha yararlıdır.

Yorumlar
  • 0 Yorum