Organizasyonlarda Davranış Deneme Sınavı Sorusu #917498

Aşağıdaki seçeneklerden hangisi karizmatik bir liderden sergilemesi beklenilen davranışlardan biridir?


Sıra dışı olmayan davranışlarda bulunma

Otoriter ya da katılımcı karar verme tarzı

Gerçek dışı bile olsa farklı vizyona sahip olma

Büyük risklerden kaçınma

Etkin ikna etme yöntemlerini kullanma


Yanıt Açıklaması:

Karizmatik bir liderin sergilemesi beklenen davranışlar şunlardır:

  • Bir vizyonu açıkça dile getirmek: Lider, mevcut durumdan çok farklı bir vizyon savunuyorsa izleyenlerin ona karizma atfetme olasılığı yüksektir. Liderin vizyonu izleyenlerin içinde bulunduğu durumdan ne kadar farklıysa, karizma yükleme olasılığı da o kadar yüksektir. Ancak bu farklılık gerçek dışı veya kabul edilemez olmamalıdır.
  • Sıra dışı davranışlar: Karizmanın, benimsedikleri vizyona ulaşmak için geleneksel olmayan yöntemlerle hareket eden liderlere yüklenme olasılığı daha yüksektir. Liderin sıra dışı ve kahramanca davranışlarda bulunması izleyenlerin, liderin olağanüstü olduğuna inanmalarını sağlayacaktır. Başarılı görünen yenilikçi stratejilerin kullanılması, izleyenlerin lidere üstün uzmanlık yüklemesine yol açar.
  • Özverili davranış: Özveride bulunan ve benimsedikleri vizyonu yakalamak için büyük risklerin altına giren liderlere karizma yüklenmesi olasılığı daha yüksektir. Güven, karizmanın önemli bir unsurudur. Kendi çıkarlarından çok izleyenlerin iyiliği ve yararı için özen gösteren bir lider izleyenlerde daha fazla güven telkin eder. En etkileyici lider, statü, para, makam vb konularda önemli bir kişisel kayıp riskini gerçekten alabilen liderdir.
  • Kendine güven: Karizmanın kendine güvenir görünen liderlere atfedilme olasılığı daha yüksektir. Liderin kendine güveni ve hevesi, izleyenlerin daha fazla çalışmalarına neden olarak başarı olasılığını artırır.
  • İletişim becerileri: Otoriter veya katılımcı karar verme tarzından ziyade, vizyon geliştirme ve ikna etme yöntemlerini kullanan liderlere karizma yüklenmesi olasılığı daha yüksektir.
Yorumlar
  • 0 Yorum