Örgütlerde İnsan Kaynakları Yönetimi Deneme Sınavı Sorusu #685215

Adaylarla bir kısmı önceden belirlenmiş ve kısmen de serbest konular üzerinden görüşme yapılır. Burada amaç, daha verimli sonuç almaktır.
Yukarıda tanımı verilen işe alma sürecindeki adayla görüşme türü aşağıdakilerden hangisidir?


Planlı ve standart görüşme

Baskıcı görüşme

Komisyon görüşmesi

Planlı ve serbest görüşme

Plansız ve serbest görüşme


Yanıt Açıklaması:

Planlı ve standart görüşmelerde, bütün adaylara önceden geliştirilmiş ve standart sorular yöneltilir. Dolayısıyla oldukça planlı bir görüşme türüdür. Çok sayıda adayla görüşülmesi gerektiğinde zaman tasarrufu sağlamaktadır. Bu yöntemin eksik yönü ise esnek olmaması ve standart soruların dışına çıkılamamasıdır. Diğer bir görüşme türü olan plansız ve serbest görüşme, esnek bir görüşme türü olup her adaya farklı sorular sorularak yapılmaktadır. Bu görüşme türünün zayıf yönü, her adaya farklı sorular sorulmasının adayların kıyaslanmasında güçlük yaratabileceği hususudur.
Planlı ve serbest görüşmede adaylarla bir kısmı önceden belirlenmiş ve kısmen de serbest konular üzerinden görüşme yapılır. Burada amaç, daha verimli sonuç almaktır.
Baskıcı görüşme ise işe göre belirlenir. Stresli ve gerilimli işlerde bu tür görüşme uygulanabilir ve bu yolla adayın işe uygunluğu belirlenmeye çalışılır.
Son olarak komisyon görüşmesi, farklı uzmanlık alanlarından birden fazla görüşmecinin bir araya gelerek adaya sorular sorulmasıyla gerçekleşir. Bu yöntemle adaylar hakkında daha sağlıklı bir karara varılabilmesi hedeflenmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum