Orta Asya Türk Tarihi Deneme Sınavı Sorusu #562965

Aşağıdakilerden hangisi Türkistan Hanlıklarının Osmanlı Devleti ile olan ilişkilerinde öne çıkan hususlardan biri değildir?


Hanlıklar Osmanlı Devleti’ne karşı her zaman hürmetkar olmuş

Şii Safevî Devleti ve Rusya’nın varlığı ilişkilerin gelişiminde temel rol oynamıştır.

Osmanlı Devleti, Hanlıkları fethetme politikası izlemiştir.

Hac meselesi ikili ilişkilerde önemli bir husus olmuştur

Hanlıklar Osmanlı Devleti'den askeri uzman, cephane ve kitap talep etmiştir.


Yanıt Açıklaması:

16. yüzyılın başından itibaren Türkistan sahasında birbiri ardı sıra kurulan hanlıklar Osmanlı Devleti’ne karşı her zaman hürmetkar olmuş ve iyi ilişkiler kurmuştur. Bununla birlikte, 16. ve 17. yüzyıllarda Şii Safevî Devleti, müteakiben de Rusya’nın varlığı Osmanlı
Devleti ile Türkistan Hanlıkları arasındaki ilişkilerin gelişiminde temel rol oynamıştır. İkili ilişkilerde bir diğer önemli husus ise hac meselesi olmuştur. Türkistanlı hacılar için Mekke ve Medine’ye gitmeden İstanbul’u ziyaret etmek bir genel kabul halini almıştır. Ek olarak Türkistan Hanlıklarının hükümdarları diğer hanlıklara üstünlük sağlamak ve Rusya ile Çin ilerleyişini durdurmak adına zaman zaman Osmanlı Devleti’nden askerî uzman ve silah talebinde bulunmuş, Buhara Hanlığı hükümdarı Emîr Haydar örneğinde olduğu gibi de medreselerde okutulacak kitap kalmaması gerekçe gösterilerek Osmanlı sultanından kitap talebinde bulunulmuştur. Osmanlı Devleti, hanlıkları fethetme gibi bir politika izlememiştir. Doğru cevap C'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum