Orta Doğuda Siyaset Deneme Sınavı Sorusu #54022

"Birleşik Cephe" ile ilgili aşağıda yer alan ifadelerden hangisi yanlıştır?


ABD'nin Truman doktrini ile paralellik gösterdiği için, ABD-SSCB işbirliğini içerir.
1928'de gerçekleştirilen 6. Komintern Toplantısı sonrası ortaya çıkmıştır.
SSCB tarafından sömürgeci emperyalist güçlere karşı oluşturulmuştur.
Sovyet liderleri 1949'da "Birleşik Cephe 'nin" işçiler, köylüler, aydınlar, orta sınıf esnaflar ve zanaatkarlar sanayi ile genişletilmesi fikrini benimsemiştir.
1935 tarihinde 7. Komintern Toplantısında "anti-emperyalist" halk kitleleri hareketlerini, ulusal reformcu liderler himayesinde desteklenmesi kararlaştırılmıştır.

Yanıt Açıklaması: Sovyetlerin Türk Boğazlarını kontrolü hedefinin, Stalin tarafından da sürdürüldüğü ve meselenin Sovyet Dışişleri Bakanı Molotovün Almanya ile yapılan gizli görüşmelerde dile getirildiği bilinmektedir. Molotov, Sovyetlerin savaş sonunda, İstanbul ve Çanakkale Boğazlarında askerî deniz-kara üsleri kurulması, İran Körfezi ile Batum-Bakü limanlarının Sovyet nüfuz alanına bırakılması taleplerini Alman muhataplarına iletmiştir. Sovyetler döneminde Orta Doğu bölgesindeki hâkimiyet politikasını doktrin olarak "Sömürge ve Yarı Sömürge Halkların Özgürleştirilmesi"ne dayandırmıştır. Buna göre, emperyalist Batı Sömürgeciliğinden kurtulmak için Marksist-Leninist ideolojiye dayalı bağımsızlık savaşlarının işçi sınıfı tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğini ileri sürmüştür. Bu maksatla, 1928'de gerçekleştirilen 6. Komintern Toplantısı ve sömürgeci emperyalist güçlere karşı "Birleşik Cephe"oluşturulmasına karar verilmiştir. 1935 tarihinde 7. Komintern Toplantısında ise "anti-emperyalist" halk kitleleri hareketlerini, ulusal reformcu liderler himayesinde desteklenmesi kararlaştırılmıştır. Sovyet liderleri bu bağlamda 1949'da "Birleşik Cephe 'nin" işçiler, köylüler, aydınlar, orta sınıf esnaflar ve zanaatkarlar sanayi ile genişletilmesi fikrini benimsemiştir.
Yorumlar
  • 0 Yorum