Orta Doğuda Siyaset Deneme Sınavı Sorusu #442427

Aşağıdakilerden hangisi Üçüncü Körfez Savaşı’nın sonuçlarından birisi değildir?


Irak’ta istikrarlı bir yapı kurulması mümkün olmuştur.

Savaş sonrası dönemde federal bir yapıya dönüştürülen Irak’ta iktidarın gücü çeşitli gruplar arasında dağıtılmaya çalışılmıştır.

Saddam Hüseyin’in devrilmesi, nüfusunun çoğunluğunu Şii Arapların oluşturduğu Irak’ta Şii grupların daha ön plana çıkmasına neden olmuştur.

Savaş sonrası dönemde federal bir yapıya dönüştürülen Irak’ta iktidarın gücü çeşitli gruplar arasında dağıtılmaya çalışılmıştır. Her ne kadar üzerinde resmî bir anlaşma yapılmasa da mevcut Irak siyasal yapısında Başbakan Şii Arap, Cumhurbaşkanı Kürt ve Meclis Başkanı Sünni Arap’tır. Ancak bu bölüşüme rağmen özellikle ülkedeki Amerikan askerlerinin çekilmesinin ardından mezhepsel temelli bazı sorunların devam ettiği görülmektedir.

İran’ın bölgedeki etkisi, savaş öncesi döneme göre çok daha belirgin hâle gelmiştir


Yanıt Açıklaması:

Savaşın Irak açısından sonuçlarını toparlamak gerekirse savaş sonucunda Irak’ta istikrarlı bir yapı kurulması mümkün olamamıştır. Savaş sonrası dönemde federal bir yapıya dönüştürülen Irak’ta iktidarın gücü çeşitli gruplar arasında dağıtılmaya çalışılmıştır. Her ne kadar üzerinde resmî bir anlaşma yapılmasa da mevcut Irak siyasal yapısında Başbakan Şii Arap, Cumhurbaşkanı Kürt ve Meclis Başkanı Sünni Arap’tır. Ancak bu bölüşüme rağmen özellikle ülkedeki Amerikan askerlerinin çekilmesinin ardından mezhepsel temelli bazı sorunların devam ettiği görülmektedir. Savaşın sonuçları bölge açısından değerlendirildiğinde Irak, Saddam döneminde İran’ın Körfez bölgesi ülkeleri üzerindeki tehdit algılamasını azaltıcı bir tampon bölge olarak fonksiyon göstermekteydi. Bununla beraber Saddam Hüseyin’in devrilmesi, nüfusunun çoğunluğunu Şii Arapların oluşturduğu Irak’ta Şii grupların daha ön plana çıkmasına neden olmuştur. Böylece, İran’dan tehdit algılayan bölge ülkeleri açısından sadece İran önündeki bir bariyer kalkmamış; aynı zamanda İran’ın bölgedeki etkisi, savaş öncesi döneme göre çok daha belirgin hâle gelmiştir.

Yorumlar
  • 0 Yorum