Orta Doğuda Siyaset Deneme Sınavı Sorusu #397340

Aşağıdakilerden hangisi Rusya-İsrail ilişkisindeki politikalardan birisi değildir?


Rusya, Arap-İsrail problemlerinde sadece İsrail’in değil, Filistin yetkililerinin de suçlu olduğu görüşünü dile getirmiştir.

Yeni vize rejimiyle İsrail’i ziyaret eden Rus turist sayısında önemli bir artış kaydedilmiştir ve yılda 500 bin turist rakamına ulaşılmıştır.

Putin, Hamas liderlerini Moskova’ya davet etmiştir.

Rusya bugün için bölgedeki bütün ülkelerle ilişki kurabilen tek ülke konumundadır. Rusya İran’a karşı İsrail’le işbirliği yaparak İsrail’e gelişmiş hava savunma sistemleri satmıştır.

Rusya-İsrail ilişkileri inişli çıkışlı seyir izlese dahi, hem kısa hem de uzun vadede olumlu bir şekilde gelişmeye devam etmesi beklenmektedir.


Yanıt Açıklaması:

Günümüzde her şeyden önemlisi İsrail, Rusya’nın bölgedeki en büyük ticari ortağıdır. Eski SSCB devletleri dışında en kalabalık Rusça konuşan halk grubu İsrail’de yaşamaktadır. Eski SSCB devletlerinden İsrail’e göç eden ve artık bu ülkede ikamet eden bir milyondan fazla Yahudi nüfus, iki ülke arasında turizm ve kültürel iş birliklerinin artmasına önemli katkılarda bulunmaktadır. Günümüzde Rusya’dan İsrail’e göç eden Yahudiler İsrail’in toplam nüfusunun yaklaşık%20’sini oluşturmaktadır. Nisan 2005 yılında Mısır gazetesi Al-Ahram’a verdiği demeçte Putin; “Rusya bu insanların kaderine karşı kayıtsız kalamaz” açıklamasında bulunmuştur. Rusya İsrail ve İran arasında tercih yapmaktan çekinerek iki ülke ile de ilişki kurmuş tarafsız kalmıştır.

Yorumlar
  • 0 Yorum