Ortaçağdan Günümüze Anadolu Uygarlıkları Deneme Sınavı Sorusu #756709

Aşağıdakilerden hangisi, Konstantinopolis’te “Bozdoğan Kemeri” olarak bilinen su kemerini yaptıran Bizans imparatorunun adıdır?


Valens

II. Manuel

Arcadius

I. Theodosius

III. Leon


Yanıt Açıklaması:

Su kemerleri; küçük ya da büyük vadilerde, suyun aktarıldığı köprüye benzer yapılardır. Geç Antik Çağ’da mevcut su kanallar› ve su kemerleri onarılmıştır, gerekli yerlerde de yenileri inşa edilmiştir. Konstantinopolis’te İmparator Valens’in (364-378) yaptırdığı su kemeri önemli bir örnektir. Türk devrinde Bozdoğan Kemeri olarak adlandırılan eser, bugün Atatürk Bulvarı üzerinde uzanmaktadır.

Ankara Savaşı’nda Osmanlıların Timur’un ordusuna yenilmesi, Bizans İmparatorluğu için geçici bir rahatlama yaratmıştır. II. Manuel Palaeologos’un Sultan I. Mehmed (Çelebi) ile kurduğu ittifak da Bizans İmparatorluğu’nun durumunu iyileştirmiştir. İlk Doğu Roma imparatoru olan Arcadius, 383-395 yılları arasında babası I. Theodosius ile birlikte, 402 yılına kadar ise tek başına hüküm sürmüştür. I. Theodosius döneminde 391 yılında da paganizm yasaklanarak Hristiyanlık devlet dini olarak kabul edilmiştir. I. Theodosius Balkanlar’daki Vizigot saldırılarıyla mücadele etmiştir. Ölümünden önce, 395 yılında, Roma İmparatorluğunu Doğu ve Batı olmak üzere iki oğlu arasında paylaştırmıştır. İsauria Hanedanlığı’nın ilk imparatoru olan III. Leon (717-741) Batı Anadolu’da Arap saldırılarını bertaraf etmiş ancak aynı zamanda Bizans Sanatı için dönüm noktası olan İkonaklast ya da İkonaklazma (726-842) hareketinin de mimarı olmuştur.

Yorumlar
  • 0 Yorum