Ortaçağdan Günümüze Anadolu Uygarlıkları Deneme Sınavı Sorusu #867290

I.  Süleymaniye Külliyesi II. Haseki Hürrem Sultan Külliyesi III. Selimiye Külliyesi IV. Bursa Ulu Cami  Verilen öncüllerde yer alan eserlerden hangi ya da hangileri Mimar Sinan'a aittir?


I. ve II.

I. ve III. 

III. ve IV

I. II. ve III.

II. ve IV. 


Yanıt Açıklaması:

İstanbul Haseki Hürrem Sultan Külliyesi
Mimar Sinan’ın İstanbul’da planladığı ve inşa ettiği ilk külliyedir (1539-1551). Kentin yoğun dokusu içinde inşa edilen külliye tek kubbeli camisi, medrese, mektep, imareti ve darüşşifa, çeşme yapıları ile bu yoğun dokudan dolayı dağınık yerleşim gösterir.

İstanbul Süleymaniye Külliyesi (1557)
Süleymaniye Külliyesi XVI. Yüzyılın İstanbul’da en önemli mimari eseri olan Külliye yedi yılda 1557’de tamamlanmıştır. Mimar Sinan cami ve Külliyenin diğer yapıları için hem kent dokusu hem yapılar açısından önemli uygulamalar gerçekleştirmiştir

Edirne Selimiye Külliyesi (1569-1575)
Merkez yapısı cami olan külliye, medreseler, dükkânlar, mektep ve kervansaray olarak planlanmıştır. Edirne Selimiye Külliye yapılarını Mimar Sinan değişik seviyede kotlara oturtarak caminin anıtsallığını vurgulamıştır. 

Bursa Ulu Cami yıldırım Beyazıd döneminde tamamlana  ve eski dönem Osmanlı mimarisine bir örnektir. Mimar Sinan'ın yaşadığı dönemlerden çok daha öncedir. Doğru cevap D'dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum