Ortopedik Rehabilitasyon Deneme Sınavı Sorusu #847205

Aşağıdakilerden hangisi miyelodisplazi hastalığı olan kişiler için doğrudur?


Sacral düzey işlevi ve normal oturuş dengesine sahiptir.

Lomber düzey işlevi ve dengesiz bir oturuşa sahiptir.

Üst ekstremitelerin güçlendirilmesiyle yürüme faaliyeti süresini uzatmak ve tekerlekli sandalye performansını artırmak mümkün olabilmektedir.

Miyelodisplazi hastalarında buz hokeyi ve futbol gibi darbe riski yüksek temas sporlarına katılımlarına izin verilir.

Hemosefali genellikle, yaşam boyu sürecek nöroşirürjik bir takip gerektiren ve birtakım temas sporlarının yapılmasını kısıtlar.


Yanıt Açıklaması:

Miyoledisplazi, merkezi sinir sisteminin (MKS) karmaşık ve son derece değişken anomalisiyle kendini gösteren bir hastalıktır. Hastalıktan etkilenen çocukların işlevsel yeteneklerini, düzeylerine göre yaklaşık olarak sınıflandırmak mümkündür: torasik (kuadriseps işlevi yok), lomber (kuadriseps ve medyal dizardı kirişi işlevi) veya sakral (bazı gastroksolez işlevler). Lomber düzey işlevi ve normal oturuş dengesine sahip olan bazı hastaların ve sacral düzey işlevi ve makul bir dengeye sahip olan çoğu hastanın, sağlıklı çocuklara kıyasla daha geç olsa da nihayetinde yürüyebilmeleri beklenir. Hidrosefali genellikle, yaşam boyu sürecek nöroşirürjik bir takip gerektiren ve birtakım temas sporlarının yapılmasını kısıtlayabilecek olan beyinomurilik sıvı şant sisteminin yerleştirilmesiyle kontrol altına alınır. Miyelodisplazi hastalarında omurilik işlevinde azalma ve omurilik yaralanma riskinde artış görüldüğünden, bu hastaların buz hokeyi ve futbol gibi darbe riski yüksek temas sporlarına katılımlarına genellikle izin verilmemektedir. Üst ekstremitelerin güçlendirilmesiyle yürüme faaliyeti süresini uzatmak ve tekerlekli sandalye performansını artırmak mümkün olabilmektedir.

Yorumlar
  • 0 Yorum