Osmanlı Devleti Yenileşme Hareketleri (1876-1918) Deneme Sınavı Sorusu #786095

Bazı devlet adamları ve aydınlar, farklı etnik ve dini kökenlerden insanların oluşturduğu Osmanlı toplumunda, hukuk devleti ekseninde temsili bir sistemle sosyal entegrasyonun sağlanabileceğine yönelik bir takım fikirler öne sürdüler. Müslim ve gayrimüslim halkın nispeten eğitimli kesimi, gazeteciler, bilim ve hukuk adamları ile öğrencilerin ilgisiyle yayılan bu fikirler, Osmanlıcılık, İslâmcılık, Türkçülük ve Batıcılık akımlarını yarattı. Daha sonra Panislamizm ortaya çıktı.

İslâmcılık (İttihâd-ı İslâm) ideolojisine dış politik misyon ve hedeflerin de eklenmesiyle ortaya çıkan bu akım aşağıdakilerden hangisidir?


Batıcılık

İslâmcılık

Türkçülük

Osmanlıcılık

Panislamizm


Yanıt Açıklaması:

İslâm’ın özünde var olan birlik ve kardeşlik ruhunun padişahın temsil ettiği halifelik etrafında siyasi bir ideoloji olarak formüle edilmesiyle İslâmcılık kavramı teorik bir çerçeveye oturtuldu. İslâmcılık ideolojisine dış politik misyon ve hedeflerin de eklenmesiyle ortaya çıkan ve Panislâmizm (İttihâd-ı İslâm) olarak da adlandırılan bu yeni politik çizgi, imparatorluğun eski güçlü günlerine dönmesi konusunda yeni bir umut oldu.

Yorumlar
  • 0 Yorum