Osmanlı Devleti Yenileşme Hareketleri (1876-1918) Deneme Sınavı Sorusu #1368490

Osmanlı-Rus savaşlarından sonra Avrupalı yatırımcıları, yatırım konusunda endişeye sevk eden durum aşağıdakilerden hangisidir?


Şark Halı İmalatçıları Şirketinin kurulması

Emanet sistemi

İltizam Sistemi

1875 Moratoryumu

Kanuni Esasi


Yanıt Açıklaması:

1875 Moratoryumu’nun korkuttuğu Avrupalı yatırımcıların borçlarını tahsil edebilmek amacıyla hükümetle yaptıkları görüflmeler neticesinde 20 Aralık 1881 tarihli Muharrem Kararnamesi’yle Duyûn-ı Umumiyye İdaresi kuruldu; ipek, tütün, tuz, balık avı, damga ve içkiden alınan vergileri, yani devletin gelirlerinin %20’sini tahsil ve borç ödemelerine tahsis etme hakkı bu idareye verildi. Bu düzenlemeyle Osmanlı dış borçları yeniden yapılandırılarak Rusya’ya ödenecek tazminat da dahil olmak üzere borç miktarı 237 milyon liradan 141,5 milyon liraya indirildi.

1875 Moratoryumu: Sadrazam Mahmud Nedim Paşa, bütçedeki 5 milyon liralık açığı kapamak amacıyla devletin düzenli borçlarının yıllık faizlerinin toplamı olan 14 milyon liranın yarısının ödenmesini, diğer yarısının 5 milyonuyla bütçe açığının kapatılmasını ve 2 milyonuyla da ordunun giderlerinin karşılanmasını kararlaştırdı. Beş sene süreyle borç faizlerinin yarısının nakit ve geri kalan yarısının da %5 faizli senetlerle ödeneceğini duyurduğu 6 Ekim 1875 tarihli bu karar, içte ve dışta büyük tepkilerle karşılandı ve Avrupa kamuoyunu Osmanlı Devleti aleyhine çevirdi. Doğru cevap D’dir.

Yorumlar
  • 0 Yorum