Osmanlı Diplomasisi Deneme Sınavı Sorusu #1321912

Aşağıda verilen diplomatik uygulamalar hakkında verilen bilgilerden hangisi doğru değildir?


Çin diplomasi uygulamasında yabancı elçiler, Çin İmparatorunun huzuruna çıkmadan önce gelenleri aşağılaması anlamına gelen Kotow adlı giysiyi giymek zorundaydılar.

Grekler’de müzakereler neticesinde imzalanan antlaşmalar levhalar üzerine yazılarak herkesin görebileceği yere asılırdı.

Göktürklerde ve Uygurlarda diplomatik temaslar bitikçi, ılımgacı ve tamgacı olarak adlandırılan görevliler tarafından yürütülürdü.

Selçuklularda diplomatik temaslar kuran elçilerin Kuran-I Kerim’i ezbere bilinmesi istenirdi.

İran dış ilişkilerde istihdam edeceği diplomatları eğitimden geçiren ilk devlettir.


Yanıt Açıklaması:

Kendisini dünyanın kültür merkezi olarak gören Çin, kendi dışındakileri uygarlıktan uzak barbar olarak görmekteydi. Ayrıca Çin’de dini inanışa göre universal krallık ( Çin imparatorunun yeryüzünün tek meşru hükümdarı olarak görmesi) sözkonusudur. Çin diplomasinde yabancı elçilerin Kabul edildiği resepsiyon bölümü vardır. Yabancı elçiler kotow (gelenleri aşağılama anlamına gelen) denen giysi giydirilerek imparatorun karşısına çıkartılmaktaydı. Greklerde açık diplomasi vardır ve gelen elçilerin görüşmeleri önceden ilan edilerek halk arasından isteyenlerin katılımı sağlanırdı. Eski Türklerde diplomasi; bitikçi, ılımgacı ve tamgacı olarak adlandırılan görevliler tarafından yürütülürdü. Selçuklularda elçiler hükümdara hizmet adabını bilen, az ve cesaretle konuşan, çok seyahat eden, Kur’ân-ı Kerim’i ezbere bilen, akıllı, feraset sahibi, olgun ve fizik olarak güzel görünenlerden seçilmekteydi. Dış ilişkilerde istihdam edecği diplomatları eğitimden geçiren ilk devlet İran değil Doğu Roma İmparatorluğu’dur.

Yorumlar
  • 0 Yorum