Osmanlı Tarihi (1299-1566) Deneme Sınavı Sorusu #553280

Aşağıdakilerden hangisi 1533 yılında Safevilere karşı düzenlenen Doğu Seferi' nin sonuçlarından biri değildir?


Osmanlı'nın doğu sınırında Erzurum, Kemah, Bayburt yöresini içine alan yeni bir beylerbeyliği kurulmuş ve sınır boyları takviye edilmiştir.

Irakeyn Seferi olarak da isimlendirilen bu harekat ile Basra-Bağdat-Halep ticaret yolunun denetimi sağlanmış oldu.

Safevilerin ortadan kaldırılamayacağı açıkça görülmüş, Osmanlılar İran’da kurdukları hakimiyetin geçici olduğunu anlamışlardı.

İpek ticaretinin ana merkezleri Gilan ve Şirvan hakimleri Osmanlı padişahına bağlı olduklarını bildirmişlerdir.

Osmanlı'dan İran'a pamuk girişi yasaklanmıştır.


Yanıt Açıklaması:

Osmanlı tarihindeki en uzun askeri harekat olan Doğu Seferi sona erdiğinde elde edilen tek fayda  Bağdat ve civarında Osmanlı hâkimiyetinin başlaması doğu sınırında Erzurum, Kemah, Bayburt yöresini içine alan yeni bir beylerbeyliğin kurulup sınır boylarının takviye edilmesidir. Bunun ötesinde ise Safevilerin ortadan kaldırılamayacağı açıkça görülmüş, Osmanlılar İran’da kurdukları hâkimiyetin geçici olduğu anlamışlardı. Bundan sonraki asıl hedef onlar› belirli bir sınır bölgesinde tutmak olmuştur. Irak-ı Arab ve Irak-ı Acem’e girildiği için iki Irak anlamında Irakeyn Seferi olarak isimlendirilen bu harekat ile Basra-Bağdat-Halep ticaret yolunun denetimi sağlanmış oldu. Ayrıca ipek ticaretinin ana merkezleri Gilan ve Şirvan hâkimleri Osmanlı padişahına bağlı olduklarını bildirmişlerdi. Bağdat Beylerbeyliği kurularak ticaret yolları emniyet altına alınmış, Basra’da ise Osmanlı merkezi idaresi giderek ağırlığını hissettirmeye başlamıştı.

Yorumlar
  • 0 Yorum