Osmanlı Tarihi (1566-1789) Deneme Sınavı Sorusu #1065869

Aşağıdakilerden hangisi taksim etme, paylaşma, bölüşme demektir?


Kazan Kaldırma

Af Senedi

Patrona

Mukaseme

Sefaretnâme


Yanıt Açıklaması:

Sefaretnâme: Osmanlı elçilerinin elçilik görevleri ve bu sırada gittikleri yerlerdeki izlenimlerini ihtiva eden eserlerin adıdır.

Mukaseme, taksim etme, paylaşma, bölüşme demektir.

“Patrona”, Osmanlı donanmasındaki gemilerin ikincisine verilen isimdir. Donanmada kaptanıderyanın kullandığı birinci gemiye “Kapudane”, ikinci gemiye “Patrona”, üçüncü gemiye ise “Riyâle” denilirdi. Patrona Halil, Patrona gemisinde bir müddet leventlik yaptığı için bu lakapla anılmıştır.

Kazan kaldırma: Patrona İsyanı sırasında asiler, yeniçerilerin birinci bölüğünün çorba kazanını alarak meydana getirmişlerdi. Bu, isyan ettiklerinin sembolik bir ifadesiydi. Bu duruma kazan kaldırma denirdi.

Af Senedi: Osmanlı İmparatorluğu döneminde asiler, yönetimi değiştirdiklerinde yeni hükümdardan, bazen ulemanın imzası da olan affedildiklerine dair bir belge alırlardı. Örneğin, Patrona ve Kabakçı isyanlarında asiler af senedi almışlardı. Asiler af senedine karşılık ise kendileri de asayişi bozmayacaklarına, devlet işlerine ve tayinlere karışmayacaklarına dair taahhütte bulunurlardı. Ancak çoğu zaman bu taahhütlerine uymazlardı.

Yorumlar
  • 0 Yorum