Osmanlı Tarihi (1566-1789) Deneme Sınavı Sorusu #1051003

Venedik'in 1684'te Osmanlı'ya karşı açtığı savaşta Venedik donanmasının başında olan Morosini ilk olarak 1685'te nereyi işgal etmiştir?


Mora 

Yanya 

Preveze

Yenişehir 

Ayamavra 


Yanıt Açıklaması:

Venedik Cumhuriyeti 15 Temmuz 1684’te Osmanlı İmparatorluğu’na savaş ilân etti ve başta Papa, Floransa, Malta, Ceneviz ve İspanyol donanmalarının gemilerinden oluşmak üzere büyük bir donanma tertip ederek harekete geçti. Bu büyük donanmanın komutasına da Girit’i Türkler’e terkeden Morosini getirildi. Osmanlı İmparatorluğu ise bu müttefik donanma karşısında bazı tedbirler aldıysa da bunlar yeterli olmayacaktı.
Morosini ilk iş olarak 8 Ağustos 1685’te Ayamavra Adası’nı işgal etti. Rumlar’ın da yardımı ile kale 15 günde Venedikliler’e teslim olmuştu. Bunun üzerine Osmanlı İmparatorluğu Boğaz muhafızı Şahin Mustafa Paşa’yı serdar olarak Mora’ya gönderdi. Mustafa Paşa, Limni’yi işgal etmek isteyen Morosini’yi bozguna uğrattı.
Ancak özellikle Mora, Yanya ve Yenişehir’in yerli halkının Venedik lehine isyan etmeleri Osmanlı yöneticilerini zor duruma sokuyordu. İçeriden aldığı destekle birlikte Venedik donanması 28 Eylül 1685’te Preveze’yi işgal etti. 

Yorumlar
  • 0 Yorum