Osmanlı Tarihi (1789-1876) Deneme Sınavı Sorusu #866356

Mısır seferine karşılık dört ülkeden oluşan bir ittifak grubu olan ve tarihte “ikinci küme” olarak adlandırılan grupta aşağıdakilerden hangisi yer almaz? 


Osmanlı Devleti 

Fransa 

İki Sicilya Krallığı 

İngiltere 

Rusya 


Yanıt Açıklaması:

Osmanlı'nın Rusya ile yaptığı 23 aralık 1798 tarihli ilk dostluk anlaşmasından sonra, Osmanlı İngiliz antlaşmasının şartlarını Osmanlı Devleti adına ilmiye ricalinden İbrahim İsmet Bey ile reisülküttap Atıf Bey, İngiltere adına da İngiliz elçi Spencer Simit
yürüttü. İngiltere, Osmanlı Devleti ile Rusya arasında yapılan ittifak antlaşmasının aynı
hükümlerini kabul etti. 5 Ocak 1799 tarihli antlaşma 13 madde idi. Antlaşmanın en dikkat çeken maddesi onuncu maddeydi. Bu maddeyle Osmanlı Devleti, Fransa’ya Akdeniz’de bütün limanları kapayacak, Fransızları Mısır’dan kovmak için 13.000 kişilik bir ordu hazırlayacak, İngiltere ise hem donanma hem de askerleriyle Fransızların Mısır’dan atılması için Osmanlı Devleti’ne yardım edecekti. Bu ittifak antlaşmasından birkaç gün sonra 21 Ocak 1799 tarihinde de Osmanlı Devleti ile İki Sicilya Krallığı arasında bir ittifak antlaşması imzalandı. Böylece Fransa’nın Mısır seferine karşılık dört ülkeden oluşan bir ittifak grubu oluştu. Bu grup tarihte “ikinci küme” olarak adlandırıldı.

Yorumlar
  • 0 Yorum