Osmanlı Tarihi (1789-1876) Deneme Sınavı Sorusu #1071880

Menchikov 21 Mayıs 1853 günü bütün Rus elçilik mensuplarını da yanına alarak İstanbul'dan ayrılmış, böylece Osmanlı'nın Rusya ile siyasi ilişkileri kesilmiştir. Bu durumun yaşanmasına sebep olan gelişme aşağıdakilerden hangisidir? 


 Rusların Kutsal Yerler sorununun Ortodoks Kilisesi lehine çözmek istemeleri 

Rusların Ortodoks Kilisesi’nin ayrıcalıklarının bir senetle belirlemek istemeleri

Rusların Fransızlara verilen kapitülasyonların kendilerine de verilmesini istemeleri

Rusların Kutsal yerlerde Ortodoks halkının daha fazla söz hakkına sahip olmalarını sağlamak istemeleri

Osmanlı Devleti içindeki Ortodoksların koruyuculuğu hakkının kendilerine tanındığını belirten bir senedin verilmesini istemeleri


Yanıt Açıklaması:

1853 yılı Nisan ayı içinde İngiliz, Fransız elçileri ile  Rus elçisi Menchikov, Kutsal Yerler konusunu görüştüler ve konu her üç tarafı da memnun edecek şekilde sonuçlandırıldı. Ancak, Rusya’nın arzusu anlaşmak değildi. Nitekim 5 Mayıs 1853 günü Menchikov, Babıâli’ye bir ultimatom vererek Osmanlı Devleti içindeki Ortodoksların koruyuculuğu hakkının kendilerine tanındığını belirten bir senedin verilmesini istedi. Kabul edilmesi için de beş günlük süre verdi. Osmanlı Hükümeti bu öneriyi reddetti. Menchikov, bütün Rus elçilik mensuplarını da yanına alarak 21 Mayıs 1853 günü İstanbul’dan ayrıldı. Böylece Osmanlı Devleti ile Rusya arasındaki siyasi ilişkiler kesilmiş oldu.

Yorumlar
  • 0 Yorum