Osmanlı Tarihi (1876–1918) Deneme Sınavı Sorusu #714380

Beş Avrupa Devletinin(İngiltere, Fransa, Almanya, Avusturya, İtalya,Rusya )31 Mart 1877 tarihinde Londra'da  imzaladıkları ve  Osmanlı'ya  verdikleri protokol konusunda Osmanlı Devleti'nin tavrı ne oldu?


Osmanlı Devleti, vaat ettiği Hristiyan halka yönelik reformları yapmaya hazır olduğunu iletti.

Kanun-i Esasi'nin ön gördüğü şekilde Osmanlı yönetimindeki her tarafta ve bütün ahali için iyileştirmeler ve reformlar yapacaklarını belirtiler.

Kara­dağ ile kısa bir süre önce zaten bir anlaşma zemininin sağlandığını ve antlaşma yapabileceklerini belirttiler.

Rus ordularının dağıtılmasına bağlı olarak ,Osmanlı hükümeti ordularının da dağıtılabileceğini belirtiler.

Protokolün reddedilmesi doğrultu­sunda devletlere nota verilmesine  karar verdiler.


Yanıt Açıklaması:

Osmanlı Devleti, vaat ettiği reformları yapmaya hazır olduğu, ancak protokol­de istenildiği gibi, sadece Hıristiyan ahaliye dönük olarak yapmasının mümkün ol­madığı, bu tür düzenlemeleri Kanun-i Esasi'nin ön gördüğü şekilde her tarafta ve bütün ahali için yapılabileceği cevabının verilmesi benimsendi. Aynı şekilde Kara­dağ ile kısa bir süre önce zaten bir anlaşma zemini sağlanmıştı. Devletler samimi ise bu çerçevede barışı kabul etmesi için Karadağ Prensi'ne baskı yapmaları gerek­tiğinin bildirilmesi benimsendi. Osmanlı hükümeti orduların dağıtılması meselesi­nin de Rus ordularının dağıtılmasına bağlı olduğunu düşünmekteydi. Osmanlı hü­kümetine göre olayların bu seviyeye gelmesinin sorumlusu Rusya idi. Ayrıca teklif edilen maddeler de ancak savaşta mağlup olmuş bir tarafa teklif edilebilecek nite­likteydi. Bu yüzden uzun tartışmalardan sonra protokolün reddedilmesi doğrultu­sunda devletlere nota verilmesi kararlaştırıldı. Osmanlı Hükümeti bu kararını da 12 Nisan'da devletlere bildirdi.

Yorumlar
  • 0 Yorum